Brandt: Egy lépés a megfelelő irányba – a mérkőzés reakciói

Brandt: Egy lépés a megfelelő irányba – a mérkőzés reakciói

“Csapatként küzdöttünk – és emberhátrányban is álltuk a sarat” – mondta Manuel Akanji a Hertha elleni meccset követően, ahol 10 emberre csökkentek nem sokkal a félidő előtt. Julian Brandt és Thorgan Hazard is értékelt a BVB.TV-nek a győzelem után, illetve Zorc, Favre és Reus is megosztotta véleményét a médiával.

Julian Brandt: “Jól játszottuk meg a labdákat az első félidőben. A lehetőségeinkkel könyörtelenek voltunk, így rögtön két gólt tudtunk szerezni, ami kényelmes helyzetbe hozott minket, elég hamar jutalmazódtunk. Utána viszont problémákkal néztünk szembe, amiből kaptunk egy igazán szerencsétlen gólt, ráadásul emberhátrányba is kerültünk. Ez azt jelentette a második félidőre, hogy sokkal védekezőbben és türelmesebben kellett játszanunk, a kevés labdabirtoklás ellenére nagyon óvatosak voltunk, és megpróbáltunk egy-két lehetőséget kiharcolni a magunk javára. Egy lépést tettünk a megfelelő irányba azzal, hogy meg tudtuk őrizni az eredményt 45 percen keresztül, sikerrel védtük a kapunkat, és sikerült győznünk, ami a célunk is volt.”

Manuel Akanji: “Nem volt könnyű dolgunk, de csapatként küzdöttünk – és emberhátrányban is álltuk a sarat. Az első félidőben észleltük, hogy a Hertha nagyon keményen küzd, és beleáll a párharcokba. Fel kellett készüljünk, hogy a második félidőben még nagyobb rohamok lesznek, de csapatként bírtuk a nyomást, így részben emiatt tudtuk elhozni a három pontot.”

Thorgan Hazard: “Mindig jó érzés gólt szerezni. Ez volt a második találatom a BVB színeiben, de úgy érzem, többre is képes vagyok, és bízom abban, hogy még többet szerzek is az elkövetkező néhány héten. Zseniális passzt kaptam Achraftól, így könnyű volt befejezni is az akciót.”

Michael Zorc: “Végig azt hangoztattuk, hogy a munkavégzés az edző és a csapat között jól működik, és ezt most láthattuk a pályán is. Ellenkező esetben nem látnánk ilyen teljesítményt, és nem mindenki tenné magát oda teljesen a csapatért. Ebből következik meggyőződésünk, hogy képesek leszünk fordulatot venni, és megtettünk egy fontos lépést a megfelelő irányba.”

Lucien Favre: “Fantasztikus győzelem volt, mindent beleadtunk. 10 emberrel védekezni egy teljes félidőt nem könnyű feladat, független attól, hogy kivel mérkőzöl meg éppen. Bármelyik játékos leküldhető két elkövetett szabálytalanság okán, ez túl gyorsan történik, mint sokminden más a pályán. A félidőben azt beszéltük, hogy meg kell mutassuk a karakterünket, és hogy egy csapat vagyunk. A játékosok harcoltak, és futottak rengeteget. Mindig elhittük, hogy képesek lehetünk erre. Nagyon összeszedetten játszottunk, egy csapat voltunk – még 10 emberre fogyatkozva is.”

Marco Reus: “Jelen helyzetben nem számít, hogyan játszunk. A legfőbb dolog az, hogy újfent három pontot szereztünk. Az első 30 percben jól működtünk egy új rendszerben – hatékonyak voltunk, és megérdemelten szereztük meg a két gólt. Sajnos utána jött egy szépítő találat a dolgok sűrűjében. A piros lap után fontos volt, hogy ne engedjük magunkat túl mélyen bezárni. A szünetben azt mondtuk, hogy igazán végig akarjuk ezt vinni. A második félidő egyszerre volt megtorpanás és harc elegye, amit végig tudtunk vinni – a három pont így a miénk lett.”

A tíz emberes Borussia kis híján érinthetetlen fal volt – a mérkőzés érdekességei

A tíz emberes Borussia kis híján érinthetetlen fal volt – a mérkőzés érdekességei

A Borussia Dortmund képes védekezni! Ugyan 10 emberre csökkent a számuk, de a második félidőben csak hét kapuralövést engedélyeztek a Herthának a Sárga-Feketék – ebből három a hosszabbításban jött, és csak egy ment kapura. A fővárosi együttes a második félidőben több, mint 60%-ban birtokolta a labdát, de ritkán jutott veszélyes helyzetekig. A BVB szenvedélyesen és intelligensen védte előnyét, így kiharcolta győzelmét a botladozós időszak után. A mérkőzés érdekességei következnek.

Az akció sűrűjében: Julian Brandt csatárszerepet játszott ma, és nem is volt idegen tőle. Az első félidőben különösen meghatározó eleme volt a BVB-nak, összességében a birtoklási aránya a harmadik legnagyobb volt (77, ami több, mint eddig bármelyik bajnoki meccsén idén), valamint 94%-os passzpontosságot mutatott be.

Gólszerzői széria: Jadon Sancho zsinórban harmadik mérkőzésén talál be, ami a leghosszabb szériája – igaz, 2018 októberében már eljutott egyszer eddig a sorozatban.

Félidei vezetés: Közel két hónap után először vezetett a BVB a félidőben. Legutóbb október 5-én fordult ez elő, akkor 1-0-ra vezettek a Freiburg ellen, de 2-2 lett a vége.

Hívatlanul először: A Bundesligában először kapott két sárga lapot egy mérkőzésen Mats Hummels, igaz, piros lapja már volt, a Gladbach ellen idegenben már állították ki 2013 októberében.

Korai 2-0-ás vezetés: Lucien Favre érkezése óta a Dortmund soha nem vezetett két góllal ilyen gyorsan, mint ahogy most tették Berlinben. A Sárga-Feketék a legutóbbi 10 mérkőzésük során most először rúgtak gólt az első félidőben.

Gólszerzés belga rekord módra: Thorgan Hazard 33. gólját szerezte meg a Bundesligában, ezzel holtversenyben listavezető honfitársával, Emile Mpenzával.

A legfiatalabb kezdő 11: Ebben a szezonban a mostani kezdőcsapat volt a legfiatalabb, amivel a BVB pályára lépett, az átlagéletkor 25,7 év volt.

Ötödjére győztünk hátrányból az idei szezonban – a mérkőzés érdekességei

Ötödjére győztünk hátrányból az idei szezonban – a mérkőzés érdekességei

Marco Reus szerezte meg a győztes gólt a mérkőzés utolsó kísérletéből, a Dortmund szezonrekordot jelentő 25 kísérlettel élt a találkozón. A túloldalon Salomon Kalou duplázott, csakúgy, mint a párharc első felvonásában. Delaney szerencsés volt, hogy láthatta megpattanó lövését a kapuba hullani – ez volt második találata a Dortmund színeiben, és mindkettőt idegenben szerezte. Dan-Axel Zagadou harmadik bajnoki találatát szerezte, de ez volt az első fejes találata. A mérkőzés érdekességei következnek.

Újra a pályán: A Dortmund két egymást követő bajnokit nyert meg, január vége óta először.

Erős szellem: A Dortmund idén öt bajnokit nyert meg úgy, hogy hátrányból fordított, és ebben Favre csapatának legerősebb a mutatója.

Példakép: Marco Reus ötször volt eredményes legutóbbi hat bajnokiján, és az utolsó negyedórában immáron 19 gólnál tart a csapat, amivel mindenki fölé kerekedik a bajnokságban.

Kimagasló lövési ráta: A Dortmund megérdemelten nyert, miután 25 a 7 ellenében lőtt kapura, és kétszer is hátrányból jött vissza. Ez a 25 kísérlet az idei szezon csúcsa a csapat háza táján.

Idegenben veszélyes: Thomas Delaney kilenc bajnoki góljából nyolcat idegenben jegyzett. Berlinben 2017 szeptemberében volt eredményes a Werder színeiben, akkor ő mentette 1-1-re az állást.

Előkészítő-király: Jadon Sancho dupla gólpasszal jelentkezett, így idén már 17-nél tart a bajnokságban. Az 1992 óta mért rekordok tekintetében dortmundi játékos még soha nem készített elő ennyi találatot az első 26 mérkőzés alatt.

Fiatalság: A Dortmund csupán egyszer küldött fiatalabb kezdőcsapatot a pályára, az Augsburg ellen a hetedik játéknapon az átlagéletkor 23,5 volt, a Hertha ellen pedig 23,6.

A 92. percben szereztük meg először a vezetést – egyúttal a győzelmet is!

A 92. percben szereztük meg először a vezetést – egyúttal a győzelmet is!

Sok nehéz pillanattal néztünk szembe a berlini elsőben. A Hertha már az elején óriási rohammal indított, és már a negyedik percben megszerezték a vezetést Kalou révén, aki Bürki hibáját tudta kihasználni – a kapusról kipattant a labda, miután sikertelen fogott rá, ezt pedig a Hertha csatára szemfülesen használta ki. De a folytatás számos izgalmat hozott még…

A Hertha gyorsan és kíméletlenül rohamozta a Dortmundot, a vendégek csak a 12. percben jutottak el támadásig, aminek végén Jarstein hárítani tudott Bruun Larsen lövésénél, két perccel később azonban Delaney saját térfelén megszerezte a labdát, áttört, és a büntetőterület környékéről lőtt, a Rekiken megpattanó lövésével pedig kiegyenlített a Dortmund. A 22. percben Bruun Larsen tört előre a Reustól kapott labdával, de most lábmunkájával hívta fel a figyelmet Jarstein, és elhárította a Dortmund vezetőnek szánt találatát.

A vendégek kezdtek belerázódni, 20.000 fős szurkolótábora támogatása mellett, ám hiába, újra a Hertháé volt a vezetés: Duda akart beadni, és Weigl – igaz, csak arcát védte – kezezett a büntetőterületen belül, amiért Welz rögtön a tizenegyespontra mutatott. Kalou ki is használta a lehetőséget, és a 35. percben már újra a Hertha vezetett 2-1-re. A szünet előtt Sancho még bepróbálkozott egy kísérlettel, amit Jarstein védett, így hiába volt a kapuralövések aránya 8:4 a Dortmund javára, mégis hátrányban hagyta el a pályát.

Szinte vissza se jöttek még a csapatok, máris egyenlő volt az állás: Pulisic lövése szögletre ment, ebből pedig Zagadou fejelt a hálóba, kiegyenlítve ezzel a 47. perccben. Újabb két lehetőség következett, előbb Sancho (49. perc), majd Pulisic (58. perc) kísérletét blokkolták az utolsó pillanatban, Jarstein és Bruun Larsen újabb felvonása az 54. percben változatlan eredménnyel zárult, végül az 59. percben Sancho minimálisat hibázva hagyta ki helyzetét, és a túloldalon Duda is kapufát talált az 57. percben.

Ebben az óriási iramban a Dortmund a győzelemért harcolt, de a 75. percben Pulisic, majd négy perccel később a Wolf helyére érkező Hakimi hibázta el a maga lehetőségét. Öt perccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, hiszen Torunarigha megszerezte második sárgáját is, végül a szerencse mellénk állt: Delaney a 88. percben még kapufát lőtt, a hosszabbítás második percében azonban az addig szürkén játszó Reus hihetetlen nyugalommal szerezte meg a vezetést egy akcióból a dortmundiak számára.

A mérkőzésen több gól nem esett, azonban dráma igen: a pályán két labda volt, és míg Bürki kirúgásra készült, addig Ibisevic kezében volt a másik. A Hertha kapitánya nem igazán mérlegelt, izomból eldobott labdájával Bürkit dobta fejen, és a kialakult csetepatéban a bíró visszanézte az esetet, majd habozás nélkül leküldte a játékost a pályáról. Ez a mementó belerondított a játékba, de a végső eredmény szerencsére: GYŐZELEM!

A mérkőzés összefoglalója:

Shinji Kagaváé lett a húszezredik idegenbeli gól a Bundesliga történelmében

Shinji Kagaváé lett a húszezredik idegenbeli gól a Bundesliga történelmében

A Dortmund a második félidőre kapta össze magát: ezt több lövési kísérlet (9-4), magasabb szerelési mutató (55%) és labdabirtoklás (63%) jelezte. A Hertha azonban a nyitó játékrészben lőtt többet (5-2), és szerelt magabiztosabban (59%). A mérkőzés érdekességei következnek.

Mérföldkő: Shinji Kagava lőtte a Bundesliga történelmének húszezredik idegenbeli gólját. A japán válogatott játékos többször ért a labdához, mint bárki más, összesen 103-szor.

Kulcsfigura: Shinji legutóbbi hat tétmeccsén hatszor volt érintett a Dortmund góljaiban, ebből kettőt maga fejezett be, négyet pedig előkészített.

Harcos: Ömer Toprak nyerte volt a leghatékonyabb szerelő, párharcainak 93%-át megnyerte.

Pénteki rekord: A Dortmund legutóbbi négy pénteki mérkőzéséből egyet sem nyert meg, két döntetlen és két vereség a mérleg. Hazai pályán azonban 24 pénteki találkozó óta veretlen.

Veretlenség: A Sárga-Feketék Peter Stögerrel továbbra is veretlenek maradtak négy bajnoki meccsükön. Stöger kalandja két győzelemmel indult, azóta viszont döntetlennel zárt a csapat csupán.