Hummels minden párharcát megnyerte – a mérkőzés érdekességei

Hummels minden párharcát megnyerte – a mérkőzés érdekességei

Mats Hummels hat évvel ezelőtti legjobbját múlta felül a Bajnokok Ligája nyitómeccsén a Barcelona ellen. A Dortmund 14 lövéssel operált a mérkőzésen, de Marc-André ter Stegen eszén nem tudott túljárni. A mérkőzés érdekességei következnek.

Büntetőspecialista: Marco Reus egy gyenge kísérlettel élt a büntetője során, igaz ettől nem vált egyszerűbbé Marc-André ter Stegen dolga, mégis hárítani tudott. A Barca hálóőre a Bajnokok Ligájában immáron négy védett büntetőnél jár, és csak kétszer jártak túl az eszén.

Egyirányú forgalom: A BVB 14 lövéssel zárta a találkozót. Bár a Barcelona 61%-ban birtokolta a labdát, csupán hatszor lőttek, ebből pedig egy ment mindösszesen a kapura.

Kemény ütközők: A Sárga-Feketék párharcaik 54%-át nyerték meg az egy-egy elleni küzdelmekben. Mindkét csapat sikeres passzrátája magas volt: a Dortmund 86, a Barca 88 százalékban volt sikeres e tekintetben.

Éles szemmel: Marco Reus hét kísérletéből négy ment kapura. Ezzel a csapat lövéseinek felét maga vállalta el, és egymaga többször lőtt, mint a komplett katalán csapat.

Egyéni legjobb: Mats Hummels nemcsak megnyerte összes párharcát (4/4), de még tízszer is tisztázni tudott. Ezzel felülmúlta 2013-as teljesítményét (akkor nyolcig jutott), amit a Real Madrid elleni elődöntőben állított fel.

Végetérő széria: Idei kilencedik tétmeccsén ért véget Paco Alcácer ragyogó sorozata: az eddig minden klub- és válogatott mérkőzésen gólt szerző csatár ezúttal csendben maradt.

Az első randevú a BL-ben a Barcelonával

Az első randevú a BL-ben a Barcelonával

Nincs Madrid és nincs London az idei idényben. E helyett viszont a BVB nem mást, mint a katalán óriást, az FC Barcelonát kapta ellenfélül a Bajnokok Ligája csoportkörében – először története során. Egyszer már találkozott egymással a két fél, akkor viszont a Barcelona nyerte meg az 1997-es Szuperkupát.

Ami az előző idény során közös volt a két csapatban, hogy a finalisták keze által estek el: a Dortmundot a Tottenham állította meg a legjobb 16 között, míg a Barca az elődöntőben esett ki 4-3-as összesítéssel a Liverpool ellen.

                                                Volt egyszer egy párharc…

A két csapat egymás ellen csupán egyszer lépett pályára – az 1997-es UEFA Szuperkupa során, melynek mindkét párharcát 1998-ban rendezték. A Barcelona az Európai Kupagyőztesek Kupájában diadalmaskodott, majd a Szuperkupán 2-0-ra győzte le a friss BL-győztes Dortmundot a Nou Campban Luis Enrique és Rivaldo góljaival (utóbbi büntetőből volt eredményes). A visszavágó 1-1-gyel zárult, a Barca már a 6. percben vezetést szerzett, de Jörg Heinrich képes volt kiegyenlíteni 64 perc játék után.

Ez a páros annak ellenére, hogy nem találkozott még a BL-ben gyakori résztvevő: az elmúlt kilenc év során nyolcszor volt jelen a BVB a csoportkör küzdelmeiben, összesen pedig tizennégyszer, a Barcelona pedig 16. egymást követő szezonjában jutott el az elit bajnokság csoportkörébe, összesen huszonnégyszer, ami által a másik spanyol gigásszal, a Real Madriddal rekorderek.

                                A legutóbbi spanyol csapat áldozatul esett a Signal Iduna Parkban

A Sárga-Feketék a tavalyi idényben mindhárom hazai meccsüket kapott gól nélkül zárták: az AS Monaco ellen 3-0-ra, az Atlético Madrid ellen 4-0-ra nyert a Favre-legénység, valamint egy gól nélküli döntetlenre futotta a Club Brugge ellen. A Dortmund kapta a legkevesebb gólt a csoportmeccsek alatt minden csapatot figyelembe véve (2), és a legtöbb clean sheet is a nevükhöz fűződött (5). Az öröm azonban nem sokáig tartott, a legjobb 16 között mindkét mérkőzését elveszítette a Tottenhammel szemben (3-0 és 1-0).

A 2-0-ás Atlético elleni vereség volt a negyedik játéknapon a Dortmund előző évi legelső veresége tétmeccsen, és az együttes azóta nem is találkozott spanyol klubbal. 15 eddigi hazai mérkőzéséből mindössze csak hármat vesztettek el spanyol ellenféllel szemben, mellette nyolc győzelem és négy döntetlen a mérleg. Külön pozitívum, hogy a legutóbbi hét hazai mérkőzésből öt győzelemmel végződött, mellette 1-1 döntetlen és vereség ront a mérlegen.

Ellenfelünkre áttérve: 26. alkalommal lettek a Spanyol Bajnokság aranyérmesei az előző idényben, az újkorban pedig tart a hatékonyságuk, hiszen a legutóbbi öt kiírásból négyet ők nyertek meg.
A Katalánokra jellemző, hogy a legjobb 16-ig mindig eljutnak, legalábbis az előző 15 szezonban mindig abszolválták a feladatot. BL-t ötször tudtak nyerni, legutóbb 2015-ben.

A tavalyi csoportkört a Barcelona 14 ponttal zárta a B jelű kvartettet: a Tottenham Hotspurt, az idén is ellenfélül szolgáló Inter Milánót és a PSV Eindhovent előzte meg. A Lyon bár elsőre ráijesztett a csapatra a legjobb 16 között a 0-0-ra záruló találkozóval idegenben, de hazai pályán már dominált a Barca (5-1), majd a legjobb nyolc között a Vörös Ördögök is áldozatul estek (1-0 idegenben és 3-0 otthon). A következő angol ellenfelet még elsőre legyőzték (3-0), de egy óriási feltámadást bemutatva a liverpooliak mentek tovább (4-0). Ez a vereség egy 11 mérkőzésig nyúló veretlenségi szériának vetett véget a gránátvörös-kékek háza táján a Bajnokok Ligájában.

Idegenben még egy Barcelona is képes megizzadni: legutóbbi 13 európai idegenbeli találkozójából mindösszesen négyet nyert meg, mellette öt döntetlen és négy vereség a mérleg. Hovatovább a németek ellen is gyenge a mérleg, legutóbbi hét látogatásukból mindössze kettő zárult győzelemmel.

                                                                                                                          Alcácer már dortmundi mezben

A találkozón mindkét félnél találunk olyan játékost, aki nemrégiben még a másik felet erősítette. Dortmundi oldalon a csapat talán legfontosabb játékosa, Paco Alcácer néz farkasszemet egykori társaival, aki 2016 és 2018 között 37 bajnoki meccsen erősítette a Barcát, 10 gólt szerezve. A katalánok Copa del Rey győzelméhez hozzátett az első szezonjában, a másodikban pedig duplázni is tudott a csapat. Az idei kiírásban Alcácer minden tétmeccsen (beleértve a klubot és a válogatottat egyaránt) eredményes volt, nyolc fellépésén 10 gólnál jár.

                                                                         … Dembélé pedig katalán játékosként.

A túloldalon Ousmane Dembélé erősíti a katalánokat, aki 32 bajnokin lépett pályára a 2016/17-es szezonban a BVB színeiben, ahol hat gólt szerzett, és megnyerte a Német Kupát a Dortmunddal, mielőtt eligazolt a Barcelonába. Augusztus 16 óta viszont nem játszott sérülése miatt a katalánoknál a fiatal francia játékos.

                                                                                                          Ovidiu Haţegan

A mérkőzés játékvezetője a romániai Ovidiu Haţegan lesz, aki negyedik alkalommal vezet mérkőzést a Barcelonának, és vele eddig minden meccsüket megnyerték. A sípmester idén 39 éves, és 2008 óta tagja a nemzetközi bíróküldésnek. Asszisztensei Octavian Șovre és Sebastian Eugen Gheorge lesz, Sebastian Constantin Colțescu pedig a negyedik játékvezetői posztot tölti be. A videóasszisztensi posztot ezúttal lengyel mérkőzésvezetők töltik be, Szymon Marciniak és Tomasz Kwiatkowski felelnek majd a tisztségért.

21:00-kor másnap útjára indul a labda, és kezdetét veszi a mérkőzés, amire már gyaníthatóan sokan régóta vártunk. A cél most sem lehet más, csak a három pont, addig pedig tekintsük meg, hogy a várható kezdőcsapatok mik lehetnek:

HEJA BVB!

Nagyon türelmesen és effektíven védekeztünk – a mérkőzés reakciói

Nagyon türelmesen és effektíven védekeztünk – a mérkőzés reakciói

“Ha így megy tovább sorunk a szezon végéig, ki tudok egyezni vele!” – mondta Marco Reus a 2-0-ás Szuperkupa-győzelmet követően. A mérkőzés reakciói következnek.

Michael Zorc: “Mindkét csapat komolyan vette a küzdelmet, ezt láthattuk, nagyon érdekesnek találtam a meccset. Nagyon jól védekeztünk, kevés alkalommal hibáztunk, és sokszor alakítottunk ki helyzetet akkor, mikor mi birtokoltuk a labdát, már a félidőben is vezethettünk volna. Kevésszer engedtünk le, és nagyon agresszíven támadtunk azért, hogy visszaszerezzük a labdát. Mikor megtettük, néha túl gyorsan el is veszítettük. Kétség sem fér viszont ahhoz, hogy jól védekeztünk, és remekül kontráztunk. A felkészülési idény alatt észrevettük, hogy nagyon jól működnek bizonyos elemeink.”

Lucien Favre: “Egyértelműen meg akartuk nyerni a mérkőzést. A Bayern nagyon erős volt, és sokat birtokolta a labdát: 65% körül, úgy emlékszem, ez rengeteg. Kétség sem fér hozzá, hogy rengeteg tiszta gólszerzési lehetőségünk volt, nagyon türelmesen és effektíven védekeztünk. Nagyon, nagyon jól teljesítettünk.”

Sebastien Kehl: “Egyértelműen elégedettek vagyunk, boldogok vagyunk, hogy miénk a cím. Tudtuk, hogy ez egy forró mérkőzés lesz, de a győzelem nekünk segít, és boldog perceket eredményez. A második gólnál például remekül kontráztunk, az ilyen helyzetekben nagyon jó a tempónk. Az a mód, ahogy előretörtünk, nagyon-nagyon biztató volt. Összességében rengeteg gólszerzési lehetőségünk volt, különösen az első félidőben. Úgy gondolom elégedetten távozhatunk, de azzal a tudattal, hogy vannak dolgok, amiket jobban is csinálhatunk. Mostmár előre tekintünk, várjuk a Német Kupa küzdelmét, majd azt követően a bajnokságot is.”

Marco Reus: “Ha így megy tovább sorunk a szezon végéig, ki tudok egyezni vele, nagyon jól kezdtünk. Magától értetődik, hogy ez a mérkőzés nem számít mércének a szezonhoz mérten, de ettől függetlenül csodálatos mérkőzésünk volt, sokkal effektívebbek voltunk, és megérdemeltük a győzelmet. Jó pár társunkat kénytelenek voltunk nélkülözni azonban ma. Szeretnénk ezt a szintű játékot továbbörökíteni – van egy célunk erre a szezonra, és együtt képesek vagyunk elérni. De továbbra is valamennyiünk előtt rengeteg dolog áll, amit meg kell tanulnunk, különösen a védekezés terén. Az elkövetkező hetekben ezt fel kell dolgozzuk, de úgy gondolom, képesek leszünk rá, kollektívaként kell működnünk. A minőség adott, egy a feladat: ezt meg kell mutassuk minden alkalommal a pályán. A következő kihívás a kupamérkőzés. Örömmel tölt el, hogy a dolgaink ismét jól alakulnak.”

Szenzációs szezonkezdet, az első kupa a Dortmundé!

Szenzációs szezonkezdet, az első kupa a Dortmundé!

Mi másról álmodhat egy Dortmund-szurkoló, mint egy Bayern-veréssel kezdődő szezonnyitányról? A Borussia szombat este legyőzte legnagyobb riválisát a Német Szuperkupa serlegéért vívott csatában, a jövő pedig több, mint biztató.

“Nagyon meg akartuk nyerni ezt a meccset, gólhelyzeteket alakítottunk ki, türelmesen és szervezetten védekeztünk, összességében azt tudom mondani, nagyon jól teljesítettünk.”

– nyilatkozta Lucien Favre vezetőedző a Borussia szombat esti, Bayern München felett aratott diadalát követően. Bár sokan vélekednek úgy a Német Szuperkupáról, hogy inkább tartozik a felkészülési időszak végéhez, semmint a szezon elejéhez – révén két hét múlva startol a német bajnokság új idénye -, a győzelmet aligha kell megmagyarázni, különösen a legnagyobb rivális ellen.

A Ruhr-vidék fekete-sárga felén különben is jól sikerült 2019 nyara, a klub gyorsan, hatékonyan és kifejezetten jól erősített, a keret minőségben és mennyiségben is pillanatok alatt bővült. Talán azt is lehet mondani, hogy az átigazolási szezon egyértelmű nyertese a Dortmund volt a Bundesliga-csapatok közül.

Ehhez képest a Signal Iduna Parkban egy régi csapat futott ki a gyepre a szuperkupa találkozóra, ugyanis az új arcok közül se Julian Brandtot, se Thorgan Hazard-t, se Mats Hummelst nem nevezte a meccskeretbe Lucien Favre sérülés miatt – utóbbi esetében meglehetősen rejtélyesen merült ez fel a meccsnap délelőttjén… Ezen túl nem számíthatott a svájci mester Roman Bürki szolgálataira sem, és a fiatal spanyol szélső Morey sem volt bevethető vállsérülése miatt.

Az új igazolások közül csupán Nico Schulz kapott lehetőséget a kezdőben, s bizony kifejezetten jó teljesítménnyel jelezte, minőségi javulást hozhat a játéka a bal szélen. Még 50 másodperc sem telt el a találkozóból, máris megszerezhette volna a vezetést a Dortmund, Paco Alcácer szerzett labdát a bizonytalankodó Sülétől, Guerreiro lódult meg a szélen, majd gurított vissza a tizenhatoson belül helyezkedő Reusnak. A csapatkapitány lövését Manuel Neuer elképesztően nagy bravúrral hárította, nem sok hiányzott a korai vezetés megszerzéséhez.

Az első negyedóra forgatókönyve kísértetiesen hasonlóan alakult: a Bayern sorra szórta el a labdákat, a BVB pedig ezekből a hibákból villámgyors kontrákkal igyekezett büntetni – siker nélkül. Vagy Neuer állta a labda útját, vagy a centiméterek nem stimmeltek, a legnagyobb helyzetet Alcácer puskázta el, amikor a félpályáig kifutó Neuer mellett gurította el a labdát, ám az az alapvonalon hagyta el a játékteret.

 

Az első félidő második felére egyértelmű mezőnyfölénybe kerültek a bajorok, ám gólt nekik sem sikerült szerezniük, ebben pedig nagy szerepet játszott a kifejezetten jól védő Marwin Hitz kapus – ha hosszú távon is ezt a teljesítményt hozná, még Bürki első számú pozíciója is veszélybe kerülhet.

A fordulás után aztán gyorsan megtörte a jeget a Dortmund, a viszonylag gyenge meccset játszó Jadon Sancho gólpasszából Alcácer szerezte meg a vezetést, a spanyol csatár kapásból, a tizenhatoson kívülről, laposan vette be Neur kapuját. Az 55. percben jegyezhettük fel a legnagyobb müncheni helyzetet, ekkor Thomas Müller lőhetett volna gólt, ám a gólvonalon portyázó Manuel Akanji megakadályozta ebben.

 

Hiába a visszafogott forma, Sancho így is eldöntötte a mérkőzést, a 69. percben Guerreiro kiugratásából talált be a müncheni kapuba. Ettől teljesen elment a kedve a vendégeknek a találkozótól, a 75. percben pedig csúnya, futballpályára nem illő eset borzolta a kedélyeket. Joshua Kimmich a játéktéren kívül szándékosan megtaposta az angol labdazsonglőrt, ám a játékvezető érthetetlen módon csak sárga lappal szankcionálta az esetet.

A Bayernnak viszont csak ennyi öröme maradt, a mérkőzést 2-0-ra nyerte a Borussia, amely hetedik alkalommal hódította el a Szuperkupát. Soha rosszabb szezonkezdetet, és hasonló folytatást kívánhatunk!

A mérkőzés összefoglalója:

Szerdán eldőlhet a továbbjutásunk a Bajnokok Ligájában

Szerdán eldőlhet a továbbjutásunk a Bajnokok Ligájában

Szerda este újra pályára lép a Borussia, a Club Brugge-t fogadjuk a Signal Iduna Parkban. A képlet egyszerű: ha nem veszítünk, biztosan továbbjutottunk. Ám arra is nyílik esély, hogy az első helyen zárjuk a csoportot már most…

Ami teljesen biztos: ha legalább döntetlent érünk el a brüsszeliek ellen, már borítékolható a továbbjutás, hiszen 10 pontos lesz a Dortmund, és az utolsó forduló eredményétől függetlenül a Brugge maximum 8, a Monaco pedig 7 pontot szerezhet. Abban az esetben azonban, ha a Dortmund 3 ponttal távozik, és az Atléticót legyőzi a botladozó Monaco (amire azért valljuk be, egyelőre kevés esély mutatkozik…), úgy a csoportelsőség is megvan az ötödik játéknapon. Siettetni persze nem szükséges semmit, Lucien Favre legénysége előtt a biztos továbbjutás zászlaja lobog, már csak a kéz kell, ami a magasba húzza ezt. A bvb.de oldalon közzétett számítások szerint még a Brugge is továbbjuthat, ám ennek esélye elenyésző: ha az Atlético mindkét hátralevő mérkőzését elveszíti, és a Dortmund nem nyer Monacóban, miközben kikap a belgáktól, úgy a brüsszeliek örülhetnek. Erre azért sok pénzt nem tennénk…

… már csak azért sem, mert a hétvégi bajnoki nem az öröm jegyében telt Belgiumban. A Brugge hazai pályán kapott ki 3-1-re a 13. helyen tanyázó Waregem-től, és számos sérülés sújtotta a csapat keretét. A jelenlegi hírek szerint Cools, Dennis, Diatta, Groeneveld és Vossen biztos nem játszhat, de Denswil és Vlietinck játéka is kérdéses. Hazai oldalon Schmelzer és Hitz tarkítják a sérültek listáját, de Lucien Favre vezetőedző áthidalta a hiányukat, így ereje teljében fogadhatja a BVB a brüsszeli gárdát, mely a hétvégén 2-1-es győzelmet aratott a Mainz otthonában, és az újfent botló Bayernnel szemben kilenc pontosra duzzasztotta előnyét – sőt, eddig a Mönchengladbach a Dortmund fő kihívója, mely négy ponttal lemaradva szorosan követi a csapatot.

A játékvezető Litvániából érkezik, a 40 éves Gediminas Mazeika fogja vezetni a találkozót. A sípmester harmadik alkalommal vezet találkozót a Bajnokok Ligájában. Munkáját Vytautas Šimkus és Vytenis Kazlauskas segíti, a gólvonal mentén pedig Donatas Rumšas és Manfredas Lukjancukas figyeli a játékot.

Nagyon biztató a Dortmund helyzete, de elkiabálni még semmit sem szabad – ahogy ezt eddig szépen abszolválta is a csapat az idei szezonban. A cél nem lehet más, mint a három pont, előre, a továbbjutásért! Nur der BVB!