Rengeteg futás, kevés szabálytalanság – a mérkőzés érdekességei

Rengeteg futás, kevés szabálytalanság – a mérkőzés érdekességei

A Borussia Dortmund és a Werder Bréma döntetlenje egy nagy iramú, de igazságos meccsen született meg. A BVB 121,2 km-t, a Bréma kereken hárommal többet futott, ez mindkét klub esetében szezonrekord. A Werder 10, a Dortmund csak 8 szabálytalanságot követett el az egész mérkőzés során. A találkozó érdekességei következnek.

Nincs hazai siker a 6. meccsnapon: A Bundesliga hatodik meccsnapja idáig nem hozott hazai győzelmet (két döntetlen és hat idegenbeli siker a mérleg).

Végetért hibátlan hazai rekord: Az idei szezonban először hullajtott hazai pályán pontokat a BVB, ezzel már nincs több hazai pályán hibátlan együttes a ligában.

A gólszerző széria folytatódik: A Borussia Dortmund az elmúlt huszonnyolc hazai bajnokiján rendre betalált, ezzel beérte a klubrekordot. Favre irányítása alatt a Dortmund mind a húsz hazai bajnokiján legalább kétszer vette be ellenfele kapuját.

Marco és Mario: Ez volt az első alkalom, hogy ugyanazon a Bundesliga-találkozón Mario Götze és Marco Reus egyaránt fejjel szerez gólt.

Kedvelt áldozat: Marco Reus megszerezte 120. Bundesliga-találatát – de csupán az ötödik fejjel szerzett gólja volt a tegnapi. Immáron egy szinten áll Vedad Ibiseviccsel és Roland Wohlfarth-tal, és 32. az örökranglistán a Bundesliglában. Mind a négy bajnoki találata idén hazai pályán született. Immáron több gólja van a Bréma ellen, mint bárki másnak, 13-szor vette be 17 fellépésen a  Zöld-Fehérek hálóját.

Mozgatórugó: Mario Götze, aki először volt kezdő az idei szezonban, megszerezte 55. Bundesliga-találatát, és 2019. május 11-e után először szerzett gólt (akkor a Düsseldorf volt az áldozat). Ez volt a hatodik fejjel szerzett. Götze háromszor is kapura lőhetett és mozgatórugója volt a mérkőzésnek.

Éles rotáció: Ez volt idén az első alkalom, hogy Lucien Favre háromnál is többet változtatott kezdőcsapatán két tétmeccs között, a Bréma ellen négy poszton volt változás.

Sokkal agresszívebbnek kell lennünk – a mérkőzés reakciói

Sokkal agresszívebbnek kell lennünk – a mérkőzés reakciói

Csalódott játékosi és csalódott edzői értékelések követték az idei bajnokság első hazai pontvesztését. A mérkőzés reakciói következnek a Bréma elleni 2-2-es döntetlent követően.

Lucien Favre: “Megvolt a lehetőségünk arra, hogy 3-2-re, vagy akár 4-2-re is nyerjünk. A játékunk rendben volt, de nem mi diktáltunk, nem uraltuk a mérkőzést. Sok hullámvölgy volt, és sokszor túl gyorsak voltunk, vagy túl sok rizikót vállaltunk, bizonyos helyzetekben túl könnyen ajándékoztuk el a labdát, ennél sokkal jobban is tudunk teljesíteni. Meg kell találjuk az egyensúlyunkat. A mai mérkőzés után kétség sem férhet hozzá, hogy csalódottak vagyunk.”

Roman Bürki: “Amikor igazán számít, sokkal agresszívebbnek kell lennünk, mint például a rögzített helyzeteknél, és ez vonatkozik mind a támadásainkra, mind a védelmünkre. A mmeccseinket néha igazán élvezetes nézni, de hiányzik a gyilkos ösztön. Jól ötvözött csapat a mienk, de néha szeretném látni, hogy egyikünk-másikunk még határozottabban játsszon. Jön egy pár fontos találkozónk, mint a szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzés, majd idegenben a Freiburg ellen folytatjuk. Nem lesz sok időnk a regenerációra, és még kevésbé az edzésre. Ezt a kevés időt viszont nagyon intenzíven ki kell, hogy használjuk.”

Marco Reus: “Ma nem tudtuk lezárni a játékot. Miután 1-1-re visszajöttünk, az uralmunk alatt tartottuk a találkozót. Visszatekintve túl sok gólszerzési lehetőséget látok, ami eldönthette volna a találkozót, a végén pedig hiányzott is belőlünk a szükséges erő. Sajnálatos módon ez kevés volt a második félidőre. A szurkolóink előtt játszottunk a Südtribünenél, így sokkal nagyobb akaratot kellett volna mutassunk a harmadik gól megszerzése kapcsán. Nyilvánvaló, hogy egy rögzített helyzetből gólt kapni fájó, különösen a mérkőzés azon szakaszában. A Bréma nagyon jól teljesített a második játékrészben, sajnos ez rólunk nem mondható el. Sokkal agresszívebben és bátrabban kell játszanunk, amikor támadunk. A szezon elején nagyon fontos, hogy jól kezdjünk, és ne szakadjunk le az élmezőnytől. Már most kissé hátrányban vagyunk, így nincs kérdés, meg kell nyerjük a találkozóinkat. Ahhoz sem férhet viszont kétség, hogy nyugodtnak kell maradnunk, és a dolgunkra szabad csak koncentrálni.”

Favre: Egy nagyon jól szervezett Brémával nézünk farkasszemet

Favre: Egy nagyon jól szervezett Brémával nézünk farkasszemet

Kemény feladat vár a Sárga-Feketékre: Lucien Favre vezetőedző egy nagyon jó Werder Brémával számol a szombati mérkőzés kapcsán.

“Mindig kemény mérkőzéseket játszottunk a Brémával. Jó csapatuk van, nagyon jól szervezettek és kemény ellenük játszani, ehhez nem férhet kétség.” – mondta el Lucien Favre a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, nem hagyva kétséget afelől, hogy komolyan veszi ellenfelét, és komoly feladat vár a csapatra szombat este. A Sárga-Feketék tavalyi emlékei alighanem élénkek még: egy remek teljesítményt nyújtva hazai pályán 2-1-re múlták felül a Zöld-Fehéreket a Bundesligában, de a kupában fordult a kocka, és 4-2-re veszítették el a büntetőpárbajt a Signal Iduna Parkban. A visszavágó a bajnokságban egy végletekig kiegyensúlyozott párharcot hozott, mely 2-2-vel záródott.

Mind Michael Zorc, mind Favre megosztotta véleményét a múlt heti 2-2-es, Frankfurt elleni döntetlenről is: “Nagyon közel voltunk a győzelemhez, úgy gondolom, jól is játszottunk, viszont kétség sem fér ahhoz, hogy csinálhattuk volna jobban is. Sajnálatos módon csak két gólt tudtunk szerezni, és tökéletesen megértem, miért dühösek az emberek a két pont veszteség miatt. Ami viszont bizonyos, hogy újra előre kell tekintünk.” – Favre szavait Zorc kiegészítette: “Mindig érzékelhető egyfajta csalódottság, amikor nem tudjuk megszerezni a három pontot – felépítettünk egy elvárási szintet, amelynek meg kell felelnünk. Előre tekintünk az elkövetkező hetekre, fel kell készüljünk, és javítani kell az idegenbeli játékonkunk a tavalyi szezonhoz képest.”

Sérülések terén Favre letisztázta: Nico Schulz nem tudja erősíteni a csapatot, míg társai nagyon fontos három pontért küzdenek meg szombaton, illetve Mats Hummels játéka is kérdéses maradt, aki összeszedett egy kisebb sérülést a Frankfurt ellen. A Werder listája nagyobb, ők Ludwig Augustinssont, Fin Bartelst, Kevin Möhwaldot, Niclas  Füllkrugot, Niklas Moisandert és Yuya Osakót kénytelenek nélkülözni, míg az ex-dortmundi Ömer Toprak játéka is kérdésessé vált.

Dortmund – Bréma, avagy a fordulatok találkozója érkezik a Bundesligában

Dortmund – Bréma, avagy a fordulatok találkozója érkezik a Bundesligában

Általában rendre izgalmas találkozó kerekedik ki a Sárga-Feketék és Zöld-Fehérek összecsapásából. Nincs még egy párosítás a Bundesliga történetében, amelyik több győzelmet hozott volna valamelyik félnek 1-0-ás hátrányból, összesen 16 alkalommal láthattunk fordítást ebben a párharcban. Ugyan a Bréma szerzett több gólt a Dortmunddal szemben (168-163), a győzelmek mutatójában viszont a BVB felé billen a mérleg (43-41).

A harmadik és tizedik helyezett párharcát láthatjuk majd, ahol a hazaiak három győzelemmel, és egy-egy döntetlennel valamint vereséggel állnak, míg a brémaiak két győzelem mellé három vereséget szenvedtek el. A Borussia a Werder ellen mindössze egyszer kapott ki legutóbbi kilenc bajnoki párharcuk közül, igaz a tavalyi esztendő során hazai pályán épp a Bréma ellen estek ki a Német Kupából. Hazai pályán viszont rendkívül erős a Dortmund, csupán egyet veszített el a legutóbbi 19 alkalom során, és legalább egy gólt szereztek a Signal Iduna Parkban a legutóbbi 27 hazai fellépésükön. Ha most szombaton is eredményesek lesznek, beállítják a 2011 és 2012 között felállított rekordjukat. Ezzel szemben vendégoldalon a Werder idén kikapott a Hoffenheim ellen (3-2), és szoros küzdelemben győzte le az Union Berlint (2-1).

Egy kis történelem: a Bundesliga történetében csak egy csapatot találunk, melyet többször legyőzött a Dortmund, mint a Werdert (43 alkalom), és ez az Eintracht Frankfurt, akik fölött 44 alkalommal diadalmaskodott a Dortmund, noha a vereségek tekintetében is ugyanúgy a második helyen állnak a Zöld-Fehérek (41) a Bayern mögött (46). Hazai pályán 2017 decemberében szenvedett vereséget utoljára a Dortmund a Brémától, a legutóbbi 12 párharcukból hazai pályán 11-et viszont megnyert a csapat. A BVB a Werder ellen veszített a legtöbbször, miután megszerezte az 1-0-ás vezetést (összesen kilencszer), míg fordítva is igaz a mutató, így a legtöbbször ellenük tudtak 1-0-ás hátrányból fordítani, összesen hétszer. Tizenegy alkalommal láthattunk ebben a párosításban büntetőt, melyből kilencet a Dortmund javára ítéltek meg. Játékosaink közül Marco Reus több gólt szerzett a Werder ellen, mint bárki más (12), és a kanadai táblán 20 pontot szerzett ellenük 16 találkozásuk során.

Maradva a történelemnél, a legnagyobb hazai győzelmet még 1980-ban aratták a Zöld-Fehérek ellen, akkor 5-0-ás végeredménnyel zárt a BVB Theo Schneider duplájával, valamint Wolfgang Vöge, Manfred Burgsmüller és Herbert Hein góljaival. Hogy várható-e most is gólzápor, nagy kérdés, viszont az tény, hogy a dortmundi mérkőzések eddig 22 gólt hoztak, ami 4,4-es mérkőzésenkénti átlagot eredményez, csapatszinten pedig csak a Bayern rúgott több gólt (16) a Dortmundnál (15).

A mai sajtótájékoztatón Lucien Favre megerősítette, hogy sérülések tekintetében a védelemben kereshetünk hiányzókat, hiszen Schulz nem épült fel sérüléséből, és Mats Hummels játéka is kérdéses. A Werder hiányzói listája már nagyobb, Augustinsson, Bartels, Möhwald, Füllkrug, Mosaindar és Osako is kiesett, míg az egykori dortmundi Ömer Toprak játéka is kérdéses egyelőre.
Svájci trénerünk sajtótájékoztatóját egy másik cikkben szintén leközöljük.

Izgalmasnak ígérkező párharc várhat ránk, melyre szombaton fény derül. A bvb.de oldalán már közzétették a predesztinált kezdőcsapatokat, de biztossá csak a kezdő sípszó pillanatában válhatnak a csapatok – és reméljük, a hármas sípszónál pedig a győzelem lesz az, amit be tudunk biztosítani.

Régi ismerős a legjobb 16 között a Kupában

Régi ismerős a legjobb 16 között a Kupában

Holnap este 20:45-kor a Werder Bréma ellen lépünk pályára a Signal Iduna Parkban. A két csapat a kupa ezen fázisából is jól ismeri egymást, hiszen ez lesz a hetedik találkozójuk a legjobb 16 között.

Willy Dunney és Karl Eron neve aligha mond sokat a ma emberének, de ők voltak a Dortmund gólszerzői 1937-ben, mikor először találkoztunk a Brémával a Német Kupában. A 3-3-mal záródó párharcot a már ismertebb August Lenz döntötte el, akkor 4-3-ra módosította az eredményt, továbbjuttatva ezzel a Borussiát.

Az eddigi hatból ez volt az első párharc a két együttes között, és ennél többször csak a Bayern Münchennel találkoztunk ebben a kiírásban. Az 1963-as elődöntőben szintén a Sárga-Feketék nyertek, Timo Konietzka és Aki Schmidt lőtte döntőbe a Borussiát, ahol viszont a Hamburg megakadályozta a csapat első duplázását a szezonban, 3-0-ás győzelme során Uwe Seeler lőtt mesterhármast.

A legjelentőségteljesebb mérkőzést 1989-ben játszotta a két csapat Berlinben. Azon a napon ért véget a Dortmund 23 éve tartó kupaínsége, és ez ágyazott meg a 90-es évek sikereinek is. Karl-Heinz Riedle gólja által hamar hátrányba kerültünk a favorital szemben, aki akkor bajnoki címmel és UEFA-kupa elődöntővel zárt, de a Sárga-Feketék visszatámadtak. Norbert Dickel percekkel később egyenlített, majd Frank Mill szerezte meg a vezetést az 58. percben. A 40000 fős támogatással bíró BVB ráadásul még két gólt berámolt, Dickel a 73. percben duplázott, majd a csereként beállt Michael Lusch villámgyorsan beállította a végeredményt.

Wolfgang de Beer így emlékezett meg a mérkőzésről: “Ez volt az a pont, ahol azt gondoltuk: vagyunk valakik, és címeket is képesek vagyunk nyerni. Egy ilyen eseményen részt venni, érezni a hatást, amit gyakoroltunk a közönségre, látni a  Sárga Falat Berlinben, majd a városban az örömittas embereket… egyszerűen zseniális.”

Azóta három alkalommal találkozott a két csapat a szériában, mindegyik alkalommal a legjobb 16 között. A Werder nyert kétszer, 1992-ben 2-0-ra Wynton Rufer duplájával, majd 2009-ben Claudio Pizarro és Hugo Almeida góljaival arattak sikert a 2-1-re megnyert találkozón. 2008-ban viszont a Dortmund nyert ilyen arányban, viszont a mérkőzés hősei nem a két gólszerző, Giovanni Federico és Diego Klimowicz lettek, hanem a hálóőr, Marc Ziegler: számtalan lövést kifogott, és Diego büntetőjénél is ő volt a határozottabb.

A jelenbe visszaérve a Dortmund előtt angolos sorozat áll, hiszen 43 napon belül tízszer is pályára lép az együttes. A hétvégi frankfurti állomás volt az első, és az 1-1 után újra a toppon kell pörögni a Bréma ellen a kupában. A két együttes decemberben találkozott, akkor egy szűkös 2-1-gyel távozott Favre csapata, akire a Bréma mély benyomást tett: “nagyon egyszerűen alakult ki a 2-0-ás eredmény Marcónak és Pacónak köszönhetően, de Kruse egyenlíteni tudott még a félidő vége előtt. Utána is keményen harcoltak, nehéz pillanataink voltak. A Brémának jó csapata van, jól szervezett, intelligensen szerzik vissza a labdákat, és támadnak előre.”

A tréner hangsúlyozta, hogy a rotáció fontos, hiszen mentálisan és fizikálisan is megterhelő ez a széria. Dan-Axel Zagadou tegnap újra edzett társaival, de várhatóan még nem kerül be a keretbe.

De hogy ki kerül be, és miképp alakul a mérkőzés, arra holnap este fény derül. Cél a legjobb 8-ba kerülés.