Reus: “Vannak ilyen napok is, de ha te érsz fel a csúcsra, minden rendben van”

Reus: “Vannak ilyen napok is, de ha te érsz fel a csúcsra, minden rendben van”

Sokat kellett várjon a Dortmund arra, hogy felülmúlja az Union Berlin, ám az utolsó pillanatban sikerült kiharcolni. Marco Reus, Marwin Hitz és Julian Weigl értékelte a találkozót a lefújást követően.

Marco Reus: “A büntető előtt tisztában voltam azzal, hogyha berúgom, valószínűleg továbbjutunk a következő körbe. Ennek fényében kellemes érzés volt, hogy sikerült értékesíteni és továbbjutni, különösen hazai közönség előtt. Nehezen bár, de teljesítettük a feladatot, és ez az, ami számít. Tény, hogy nem ez volt a legjobb játékunk, tudjuk, a Borussia Dortmundnak 90 perc alatt illik legyőznie az Union Berlint. Azt tudtuk, hogy kellemetlen ellenfélre számíthatunk,  és láttuk is, hogy nagyon effektíven és jól szervezetten játszottak. Vannak ilyen napok is, de ha te érsz fel a csúcsra, minden rendben van. Elemeznünk kell a történteket, szombaton újabb találkozó vár ránk, és szükségünk van az újabb három pontra.”

Marwin Hitz: “Kemény mérkőzés volt, de számítottunk rá. Komolyan vettük az ellenfelet, mindenki kellően felkészült, de egy olyan ellenfél ellen játszani, aki a másodosztályban elöl áll, nem egy könnyed séta. Talán beállíthattuk volna az eredményt a mérkőzés korai szakaszában is, de ez nem működött. A dolgunk ráadásul nehezebbé vált, különösen akkor, amikor a hármas sípszó előtt kiegyenlítettek, de a csapat szerencsére megőrizte a hidegvérét, s végül megérdemelten nyertünk.”

Julian Weigl: “Az Union egy kellemetlen ellenfél, aki meg tudja nehezíteni riválisai dolgát. 70.000 ember előtt is hozni tudták a formát – ők idejöttek, és élvezték ezt. Számunkra ott volt a nyomás, hogy muszáj nyerjünk. Boldog vagyok, hogy nyertünk, és még a büntetőrúgások előtt. Ami bizakodásra ad okot, hogy ebben a helyzetben sem veszítettük el a fejünket, fókuszban maradtunk, és meg tudtuk szerezni a győztes találatot.”

Zsinórban hetedjére jut a legjobb 16 közé a Dortmund a Kupában

Zsinórban hetedjére jut a legjobb 16 közé a Dortmund a Kupában

Zsinórban hetedjére jut a legjobb 16 közé a Dortmund a Német Kupában. A mérkőzés érdekességei következnek.

Berlin, Berlin! A legutóbbi két és fél évben negyedjére mérkőzött meg fővárosi klubbal, összességében pedig hetedjére a BVB a Német Kupában. A Dortmund mind a hét alkalommal nyerni tudott, legyen az ellenfél épp a Hertha, az Union, vagy a Tennis Borussia Berlin. Az Unionnal 2016-ban mérkőzött meg utoljára a Borussia.

Erős hazai forma: Legutóbbi 14 hazai mérkőzéséből csupán egyet vesztett el, és a legutóbbi nyolc hazai kupameccsét mind megnyerte a BVB. A legutóbbi hazai vereséghez 2009-ig kell visszamennünk, január 28-án a Werder Bremen nyert 2-1-re.

Hosszabbítás: A Német Kupában 33. alkalommal kényszerült túlórára a Borussia Dortmund, és ez volt a 11. győzelmük a hosszabbításban. Kilenc alkalommal került sor büntetőpárbajra, hét alkalommal pedig újrajátszották a találkozót, és csak hatszor hagyta el vesztesen a pályát a Sárga-Fekete együttes. A döntőket figyelmen kívül hagyva, hosszabbításban legutóbb 1994-ben kapott ki a Borussia, 6-3-ra a Kaiserslauterntől.

Német Kupa? 121. perc!

Német Kupa? 121. perc!

Két évvel ezelőtt a tizenegyespárbajig tartott a Dortmund és az Union Berlin küzdelme, és az idén még veretlen két együttes idén sem hagyta rövid időre a kimenetel eldöntését: Reus 121. percben szerzett találatával jutott tovább a hazai együttes. 

Mindkét együttes támadásai kimerültek a rögzített helyzetekben az elején, Philipp szögletből történő fejesét Gikiewicznek kellett hárítania, míg a túloldalon Hitz háromszor is próbára lett téve: Zulj szabadrúgása a 22. percben, Lenz 18 méteres kísérlete, mely kapufával végződött és Hübner 26. perces fejese mind megdolgoztatta a hálóőrt.

A Dortmund támadásépítése rendkívül pontatlan volt, ami annak is köszönhető, hogy nagymértékű csere történt a kezdőcsapatban, és az összeszokottság hiánya kiütközött. A 11. percben ráadásul cserélni is kellett, a lesérülő Diallo helyére Raphael Guerreiro érkezett.

Fél óránál járva a Dortmund kezdett belerázódni a mérkőzésbe, és a vezetést is megszerezte, miután Pulisic gyorsan reagált egy kipattanó labdára, és a kapuba kotorta azt. A lehetőség akkor adódott, mikor Dahoud íveléséből Kagava fejesét Gikievicz hárította, de hiába kotorta ki a gólvonalról, az érkező amerikai lecsapott a lehetőségre. Az Union stílusosan felelt, két perccel később Redondo alaposan próbára tette a kapufát kísérletével.

A statisztika végig a Dortmund mellett szólt, 15-4-es kapuralövési arány mellett 60-60 százalékban birtokolta a labdát és nyerte párharcait a csapat. Guerreiro az 53. percben ráadásul közel került ahhoz, hogy megnövelje az előnyt, de kísérletét hárították. A Dortmund nagyobb lelkesedéssel játszott, és egy közvetett szabadrúgást érdemeltek volna a 62. percben, miután Hakimivel szabálytalankodtak, ám a bíró továbbengedte, és ebből ki is egyenlített a berlini együttes: Lenz ugratta ki Zuljt, aki továbbított a frissen beállt Polter felé – a támadás sikerrel is zárult, Hitz tehetetlen maradt.

A sztárokkal a padon is képes volt a Sárga-Fekete együttes újra megszerezni a vezetést. Zagadou tisztázott egy labdát, és minden gyorsan történt ezután – különösen az ellenfél számára. Wolf megtalálta Kagavát, Kagava Philippet, majd Philipp Pulisiccsel játszotta ki a helyzetet, mielőtt jobbról eleresztett egy lövést a 73. percben – sikerrel. 10 perccel később 3-1 is lehetett volna az állás, ha Gikiewicz nem véd óriásit Philipp 20 méteres lövésénél. Ehelyett viszont a fővárosiak sokkoltak: Hitz kidobta a labdát, de Wolf elveszítette a légi párbajt, és újfent Polter szerzett találatot a 88. percben. Következhetett a hosszabbítás.

Hiába volt több lövési kísérlete a Dortmundnak (18-12), helyzetek terén a vendégek álltak jobban (8-5), és Hitz Hedlundot nagyon magabiztosan állította meg a hosszabbítás hatodik percében. A túloldalon Toprak vétette el a kaput Reus szabadrúgását követően a 110. percben, de a végső pillanatot Pulisic és Friedrich hozta el: az amerikaival szembeni szabálytalankodást 11-es és piros lap követte. Hiába volt a hősi küzdelem, Reus magabiztosan értékesítette a büntetőt, ezzel megpecsételődött, hogy csak egy büntető kerül rúgásra az este során. És ez az egy büntető, maga a büntető pontosan ugyanazt eredményezte, amit két éve is: nehéz, de dortmundi továbbjutást.

Berlin? Remek ómen a kupában

Berlin? Remek ómen a kupában

Mi a közös a Borussia Dortmundban és az Union Berlinben? Ez a két profi csapat van egyedül Németországban, amely veretlen ebben a szezonban. A BVB sorozata 13 mérkőzés óta tart, a másodosztályú együttesé pedig tizenkettőre rúg. Holnap ez a két csapat néz egymással farkasszemet a kupában 18:30-tól. Izgalmasnak ígérkezik? Nem kérdés.

A BVB hetedik alkalommal néz farkasszemet a német főváros valamely csapatával, ebből négy alkalommal az elmúlt 2,5 évben volt ehhez szerencséjük. Ami pozitívum, hogy valamennyi találkozót sikerrel abszolválták a dortmundiak, legyen az ellenfél a Hertha, az Union vagy épp a Tennis Borussia Berlin együttese. Magában a kupában is stabil az együttes, a legutóbbi 13 hazai mérkőzéséből mindössze egyet veszített el, még 2009 januárjában a Werder ellen 2-1-re, és a mostani formát is figyelembe véve bizakodhatnak a drukkerek.

Az Union 4-2-es győzelemmel nyitott a Carl Zeiss Jena együttese ellen, Anderson és Kroos mellett Hedlund duplázott. Az elmúlt évtizedben mindössze egyszer jutottak tovább a második körből, de rögtön ki is estek a legjobb 16 között az FC Kaiserslauternnel szemben 2013-ban. 2008 és 2011 között már-már hagyományteremtően estek ki az első körben, sorrendben a Bayern II, Werder Bréma, Hallescher FC és Red White Essen ellen, majd rá egy évre az Offenbach állította meg őket a második fordulóban.

Az 1906-ban létrehozott klub (akkori nevén FC Olympia Oberschöneweide) legnagyobb sikerét a 2000/01-es szezonban érte el. Az akkor Regionalligás együttes döntőig jutott, miután 6-4-es összesítéssel, 11-es párbajban múlta felül a Mönchengladbachot, ám a Schalke 0-2-vel útját állta a fináléban. Mivel azonban a királykékek már BL-résztvevők voltak, így először indulhatott harmadosztályú német csapat az UEFA-kupa küzdelmeiben. Az első körben a finn Hakát 1-1 után 3-0-ra verték meg, ám a második körben a bolgár Litex Lovech állta útjukat. 1968-ban megnyerték az FDGB Kupát, amely a Kelet-Németország sajátja volt, a bajnokságban másodikok voltak 1923-ban, majd 1986-ban sikerrel zárták az Intertotó-kupa küzdelmeit.

A Dortmund és az Union kétszer találkozott egymással, mindkétszer 2016-ban: előbb egy barátságos mérkőzésen nyert a Dortmund 3-1-re, majd a Német Kupában tizenegyespárbajban lépett tovább – egy kínkeserves mérkőzést követően mindhárom Union játékos hibázott, így a párbaj gyorsan eldőlt.

A mérkőzést Guido Winkmann fogja vezetni a két együttes között. A 44 éves civilben rendőr 2008 augusztusában vezette legelső bajnoki meccsét. A dortmundi premiere 2015-re tehető, akkor 3-1-et játszott a csapat a Hertha ellen. A Sárga-Feketéknek három bajnoki mérkőzést (2 győzelem, 1 döntetlen) és egy kupamérkőzést vezetett, ez utóbbit elveszítette a csapat (2009 októbere, Osnabrück, 2:3). Winkmann segítő Christian Bandurski, Arno Blos és Tim Skorczyk lesznek.

Holnap este 18:30-kor kezdetét veszi a találkozó, a Signal Iduna Parkban utoljára lép pályára a csapat a hónapban. Zárjuk ezt a remek hónapot győzelemmel! 

Reakciók: Még mindig tudunk 5-0-ra nyerni, ami beszédes

Reakciók: Még mindig tudunk 5-0-ra nyerni, ami beszédes

A papírformának megfelelően 5-0-ra nyert kedd este a Borussia Dortmund a harmadosztályú Magdeburg ellen a Német Kupa második fordulójában. Marcel Schmelzer visszatért a szülőhazájába, ahol remek fogadtatásban részesült, és elismerően nyilatkozott a lefújás után. A csapat vezetőedzője, Peter Bosz a végeredmény ismeretében elégedett volt a látottakkal.

Peter Bosz: “Edzőként soha sem lehetsz százszázalékosan elégedett, de a kedd esti győzelemre csettinthetünk egyet. Nem volt könnyű. Kiváló hangulat volt, a közönség vezette győzelemre a csapatot. A Magdeburg végig harcolt, azonban a srácok nagyon jól kihasználták a lehetőségeket. Tudom, mi fán terem a labdarúgás, de az 5-0-s győzelem nagyon fontos volt. Ez legalább megnyugtatja a környezetemet. Dahoud megütötte a fejét, majd kórházba került. Nem tudom pontosan mi történt (Dahoudot megröntgenezték, és nincs komolyabb baja – a szerk.). További sérültünk nincs, így utazunk majd Hannoverbe és ott szeretnénk megnyerni a mérkőzést.”

Marcel Schmelzer: “Egy olyan mérkőzés volt, amelyen többet idegeskedtem, mint az elmúlt öt, hat vagy hét év alatt összesen. Különleges volt számomra, hogy a hazámban játszhattam. Egyszerűen csodás volt, hogy itt játszhattam tétmérkőzésen. A Magdeburg jelenleg a harmadosztályban szerepel, és nem hiába az sem, hogy a második helyen állnak. Nem volt egyszerű mérkőzés, és a hangulat is kiváló volt. Készen álltunk erre. Tudtuk, hogy nehéz lesz. Tény, hogy még mindig tudunk nyerni 5-0-ra, ami beszédes. Gratulálok a csapatnak.”