A Déli Lelátó hatalmas jelentősége – a mérkőzés érdekességei

A Déli Lelátó hatalmas jelentősége – a mérkőzés érdekességei

A Borussia Dortmund immáron kilencedjére jutott tovább az UEFA Bajnokok Ligájának kieséses szakaszába – és hatalmas köszönet rejlik ebben a kapus irányába. A mérkőzés érdekességei következnek.

Biztos kezek: Roman Bürki nem kevesebb, mint hét védést mutatott be, amivel egyértelműen a meccs emberévé vált, és ez személyes BL-rekord egyben részére. A Bundesligában mutatott rekordjától azonban messze van, ott 11 mentést mutatott be a Mönchengladbach ellen 1-0-ra megnyert idegenbeli találkozón.

Folyamatos ostrom: A két csapat összesen harminckét alkalommal kísérletezett kapuralövéssel, a Slavia kicsivel többször (17-15).

Különbséget jelentő: A legutóbbi 19 hazai gólból 17-et a Déli Lelátó előtt esett.

Elsőáldozó: Julian Weigl először szóródott ki piros lappal, két egymást követő sárga lapos szabálytalanságot követett el.

Továbbjutás: A BVB tizedik alkalommal jutott az UEFA Bajnokok Ligájába, náluk többször csak a Bayern München szerepelt itt, összesen 25-ször. A Dortmund kilencedik alkalommal jutott tovább az egyenes kieséses szakaszban, valamint régebben egyszer a második csoportkörbe, amíg létezett ez a fajta rendszer.

Nem tudta megállítani a dortmundi támadótriót a Düsseldorf – a mérkőzés érdekességei

Nem tudta megállítani a dortmundi támadótriót a Düsseldorf – a mérkőzés érdekességei

Egyoldalú volt a forgalom a Signal Iduna Parkban, hiszen a kapuralövések tekintetében 25-2, labdabirtoklásban 71%, szögletekben 6-0 és párharcokban 62% volt az arány a BVB javára. A mérkőzés érdekességei következnek.

Felfelé ívelő tendencia: A Dortmund idei legnagyobb arányú, valamint egymást követő második győzelmét ünnepelhette, amire legutóbb az első két meccsnapon volt példa.

Hazai erőd: A Dortmund továbbra is veretlen otthon, és 21 pontból 17-et szerzett meg eddig a bajnokságban hazai pályán.

Támadó trió: Marco Reus és Jadon Sancho egyaránt duplázott, és előkészített 1-1 gólt a másiknak, míg Thorgan Hazard egyet szerzett és egyszer kiszolgált – a támadótrió ezzel nyolc kanadai pontot jegyzett együtt! Az idei szezonban először volt rá példa, hogy két játékos egy csapatból egyaránt duplázott.

Dupla duplázó: Marco Reus 20. Bundesligás dupláját szerezte, amiből kettőt idén jegyzett (az elsőt a Leverkusennek lőtte a negyedik játéknapon).

Erős rekord: Tizenkét bajnoki találkozóján Jadon Sancho 15 gólban volt érintett, ebből hét gól és nyolc assziszt a mérleg. Az egész ligát figyelembe véve csak Timo Werner és Robert Lewandowski áll jobban a kanadai táblázaton.

Belga rekorder: 34. bajnoki találatával Thorgan Hazard lett az új belga rekorder a Bundesligában (korábban holtversenyben állt Emile Mpenzával).

Debütáns: Leonardo Balerdi csereként állt be élete első Bundesliga-perceire, így ő lett az ötödik argentin játékos dortmundi színekben, aki játszott.

Csapattag-premier: A 17 éves Giovanni Reyna először lett nevezve a BVB első csapatába, aki annak a Claudio Reynának a fia, aki a Leverkusen és Wolfsburg színeiben 74 Bundesliga bajnokit játszott. Ha Reyna beállt volna, ő lett volna a Bundesliga harmadik legfiatalabb játékosa.

Nem éri meg az utat: Mind játékosként, mind edzőként nem tudott még győzelmet aratni Friedhelm Funkel a Dortmund otthonában (6 döntetlen, 19 vereség a mérleg).

Negatív rekord: A Düsseldorf csupán kétszer lőtt kapura, ami negatív rekordjuk, 1992 óta, mióta ezen adatokat számolják volt most legalacsonyabb a mutatójuk.

 

A tíz emberes Borussia kis híján érinthetetlen fal volt – a mérkőzés érdekességei

A tíz emberes Borussia kis híján érinthetetlen fal volt – a mérkőzés érdekességei

A Borussia Dortmund képes védekezni! Ugyan 10 emberre csökkent a számuk, de a második félidőben csak hét kapuralövést engedélyeztek a Herthának a Sárga-Feketék – ebből három a hosszabbításban jött, és csak egy ment kapura. A fővárosi együttes a második félidőben több, mint 60%-ban birtokolta a labdát, de ritkán jutott veszélyes helyzetekig. A BVB szenvedélyesen és intelligensen védte előnyét, így kiharcolta győzelmét a botladozós időszak után. A mérkőzés érdekességei következnek.

Az akció sűrűjében: Julian Brandt csatárszerepet játszott ma, és nem is volt idegen tőle. Az első félidőben különösen meghatározó eleme volt a BVB-nak, összességében a birtoklási aránya a harmadik legnagyobb volt (77, ami több, mint eddig bármelyik bajnoki meccsén idén), valamint 94%-os passzpontosságot mutatott be.

Gólszerzői széria: Jadon Sancho zsinórban harmadik mérkőzésén talál be, ami a leghosszabb szériája – igaz, 2018 októberében már eljutott egyszer eddig a sorozatban.

Félidei vezetés: Közel két hónap után először vezetett a BVB a félidőben. Legutóbb október 5-én fordult ez elő, akkor 1-0-ra vezettek a Freiburg ellen, de 2-2 lett a vége.

Hívatlanul először: A Bundesligában először kapott két sárga lapot egy mérkőzésen Mats Hummels, igaz, piros lapja már volt, a Gladbach ellen idegenben már állították ki 2013 októberében.

Korai 2-0-ás vezetés: Lucien Favre érkezése óta a Dortmund soha nem vezetett két góllal ilyen gyorsan, mint ahogy most tették Berlinben. A Sárga-Feketék a legutóbbi 10 mérkőzésük során most először rúgtak gólt az első félidőben.

Gólszerzés belga rekord módra: Thorgan Hazard 33. gólját szerezte meg a Bundesligában, ezzel holtversenyben listavezető honfitársával, Emile Mpenzával.

A legfiatalabb kezdő 11: Ebben a szezonban a mostani kezdőcsapat volt a legfiatalabb, amivel a BVB pályára lépett, az átlagéletkor 25,7 év volt.

Hakimi Európában nyitogatja a gólzsákot – a mérkőzés érdekességei

Hakimi Európában nyitogatja a gólzsákot – a mérkőzés érdekességei

Történelmi este történt futball szempontjából a Signal Iduna Parkban. A 13. szezonjában a BL-ben a Dortmund először meg tudott nyerni egy olyan mérkőzést, melynek félidejében még 2-0-ás hátrányban volt a csapat, igaz, ez nem a legnagyobb fordítása volt a Sárga-Feketéknek az európai terepen. A mérkőzés érdekességei következnek.

Meccsadat: A BVB dominált mutatók terén: lövések tekintetében 21-9, labdabirtoklásban 61% volt a mutató. A párharcok megnyerése közel azonosra sikerült (49%-51%), passzpontosságban viszont elég szép, 89%-os mutatóval zárt a csapat.

Véget nem érő nyomás: A második félidőben a lövési mutatók rendkívül egyoldalúra sikeredtek (14-2). A 40. és 90. perc között a Dortmund nem hagyta az Intert kapura lőni sem.

Gólérzékeny: A Dortmund első négy körében öt gól született, ebből négyet Achraf Hakimi szerzett.

Fordítás: Először egy európai csoport- vagy kieséses meccsen a Dortmund képes volt 2-0-ás hátrányból fordítva győzelmet szerezni. Ennél nagyobb különbségű mérkőzés is volt, 2015 augusztusában az Odds BK ellen fordítottak 3-0-ról 4-3-ra az Európa-liga selejtezőiben.

Erős hazai forma: A BVB legutóbbi hat hazai meccséből csak egyet veszített el a BL-ben, mellette három győzelem és két döntetlen a mérleg.

Kapuzárás 270 perc óta – a mérkőzés érdekességei

Kapuzárás 270 perc óta – a mérkőzés érdekességei

A BVB a második játékrészre feljavult, és legutóbbi öt hazai mérkőzéséből immáron négyet győzelemmel zárt az idei bajnokságban. A kapuralövési arány 5:6 volt a félidőben, a végére ez 12:6-ra módosult. A mérkőzés érdekességei következnek.

Stabil hátország: Több, mint két év után először a Borussia Dortmund három egymást követő bajnokin is kapott gól nélkül zárt (Gladbach 1-0, Schalke 0-0, Wolfsburg 3-0).

Kulcsfigura: Achraf Hakimi a 17 dortmundi kísérletből kilencben volt érintett. Négyszer saját maga lőtt kapura, további öt alkalommal előkészített, beleértve a Thorgan Hazardnak adott gólpasszát is. A legtöbb ívelés is az ő nevéhez fűződik (4), a leggyorsabb (34 km/h) és legtöbb (44) sprinttel is ő büszkélkedhet.

Első gól: Thorgan Hazard, aki neve mellett már most öt gólpassz szerepel, ezúttal első tétmeccsen jegyzett gólját szerezte a Borussia Dortmundban. Emellett elő is készített egy találatot, így két gólban is hathatósan közreműködött. 32 Bundesliga-góljából 14 (44%) volt eddig nyitógól a mérkőzéseken.

Gyorsított tempó: Raphael Guerreiro az idei bajnokságban második gólját jegyezte, ami már most annyi, mint a tavalyi kiírásban szerzettek – akkor 23 mérkőzésre volt szüksége ehhez.

Leghosszabb veretlen széria 2019-ben: A Borussia Dortmund hétre növelte veretlen meccsei számát a Bundesligában, ami a leghosszabbjuk a 2019-es naptári évben.

Kedvelt ellenfél: Legutóbbi kilenc mérkőzésén veretlen maradt a bajnokságban a Wolfsburg ellen a Dortmund, 8 győzelem és 1 döntetlen a mérleg. Az alsó-szásziak ellen ráadásul hat mérkőzés óta gólt sem kaptak, ami a valaha volt leghosszabb szériája a BVB-nak minden klub ellen figyelembe véve.

Erős állóképesség:
Mo Dahoud 9,7 km-t teljesített a 70. percben esedékes cseréjéig, ami mindenki másénál több. Összességében a Dortmund közel 2,5 km-rel teljesített többet a Farkasoknál (118,95 kontra 116,44).

Továbbra is veretlen: Marwin Hitz 11. alkalommal lépett pályára a BVB mezében, a mérlege 10 győzelem és egy döntetlen, a múlt heti Revierderbyről.

Büntető: Mario Götze második alkalommal lőtt büntetőt a Bundesligában, és 100%-os a mérlege. Az első pontrúgása 2013 februárjában történt a Mönchengladbach ellen, az 1-1-re zárult találkozón.

Mérföldkő: Lukasz Piszczek 300. Bundesliga bajnokiját teljesítette, amivel kéz a kézben jár Robert Lewandowskival lengyel vonalon (a csatár is ma lépett 300. alkalommal pályára).

Észlelhető hiányzók: Ez volt az első alkalom, hogy a Bundesligában Witsel és Delaney sem kezdett a Dortmundban, amióta a duó megérkezett 2018 nyarán a csapathoz.

Bíróváltás: Legutóbb 2017 augusztusában volt rá példa a Bundesligában, hogy bírót kellett cserélni, akkor Dr. Felix Brych nem tudta vállalni a Köln-Hamburg találkozót. Tobias Welz-cel is megtörtént már a bajnokságban, sérülés miatt kellett cserélni egy dortmundi mérkőzésen. Ez 2015. október 31-én volt, akkor a Dortmund 3-1-re nyert.

Megtört Farkasok: A Wolfsburg első vereségét szenvedte el az idei bajnokságban, és először kapott egy gólnál többet.