Michael Zorc: életbevágó győzelmet arattunk Prágában

Michael Zorc: életbevágó győzelmet arattunk Prágában

A Borussia Dortmund önmagához képest gyenge játékkal szerzett nagyon fontos három pontot a Bajnokok Ligájában. Michael Zorc sportigazgató, Marco Reus és Lucien Favre értékeltek a lefújást követően.

Michael Zorc: Az elmúlt hetekben problémát okozott számunkra, hogy hiába domináltunk a mérkőzéseken, hiába vezettünk, nem sikerült lezárnunk a találkozókat, nem sikerült eredményorientált futballt játszanunk. Ma este ezt sikerült végrehajtanunk. Tudtuk jól, nem vár könnyű mérkőzés ránk, ezért nagyon boldogok vagyunk, hogy három nyeretlen meccs után ismét sikerült győzelmet aratnunk. Ez egy életbevágó győzelem volt. Ma az első félidőben különösen okosan futballoztunk, 18 perc után már két góllal is vezethettünk volna A második félidőben viszont kissé elveszítettük a kontrollt, a Slavia komoly nyomást helyezett ránk. Hakiminek kimagasló mérkőzése volt, hatalmasat dolgozott a széleken, bíztunk benne, hogy ki tudjuk használni a sebességét. Favre mester taktikája álomszerűen működött. Julian Brandt ma egy tőle idegen pozícióban játszott, de nagyon jól irányította a csapat játékát, nagyon sokat futott és több alkalommal is pontos passzokkal büntette meg az ellenfelünk védekezési hibáit. Nagyon jól futballozott ezen az estén, megnyerte a párharcait, jól tartotta a labdát és nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Hakimi góljai előtt ő adott gólpasszt mindkét esetben.

Marco Reus: Nem lehettünk boldogok az elmúlt három hétben elért eredményeinkkel. Úgy álltunk neki ennek a találkozónak, ahogy mindig is szoktunk. Tudtuk, hogy egy nagyon erős csapattal kell farkasszemet néznünk, akik nagyon régóta nem szenvedtek vereséget hazai pályán. Jóval korábban el kellett volna döntenünk a három pont sorsát és akkor nem kellett volna a végéig izgulnunk. Ezzel együtt elégedettek vagyunk, hogy sikerült megnyernünk a találkozót.

Lucien Favre: Mindenki láthatta, hogy a Slavia egy nagyon jó csapat. Mindig mozgásban voltak, sokat futottak és nagyon pontosan járatták a labdát. Ezzel együtt sok jó dolgot láttam ma a csapatomtól.

Hummels: megmutattuk, mennyire erősek tudunk lenni

Hummels: megmutattuk, mennyire erősek tudunk lenni

A Barcelona elleni döntetlen után a kiváló teljesítményt nyújtó Mats Hummels, a végül negatív főszereplő Marco Reus és Lucien Favre vezetőedző is értékelt.

Mats Hummels: “Sok helyzetet dolgoztunk ki, ellenben nagyon keveset engedtünk az ellenfelünknek. Az első félidei játék alapján azt mondhatjuk, hogy igazságos végeredmény született, de a második félidőben nagyon sokat tettünk a győzelem megszerzéséért. Nyomást helyeztünk a Barcelonára és hibára kényszerítettük őket. Sok gólszerzési lehetőségünk volt, de ezekkel sajnos nem tudtunk élni, ezért most mégis azt kell mondanom, két pontot elveszítettünk ezen a meccsen. Ezzel együtt, a második félidei teljesítményünkre nagyon is építhetünk. Mindent egybevetve, jól védekeztünk csapatként, mindent kiadtunk magunkból. Most két idegenbeli BL-meccs következik számunkra, nem lesz egyszerű feladat egyik sem. Ma viszont megmutattuk, hogy mennyire erősek tudunk lenni.”

Marco Reus: “Sajnos rosszul lőttem a tizenegyest, de azon kívül is volt még négy-öt tiszta helyzetünk. Legalább egyet ki kellett volna használnunk és akkor győztesen hagyjuk el a pályát. A teljesítményünkre viszont, ahogy Mats is mondta, mindenféleképpen lehet építeni. A Barcelona nehezen tudott helyzeteket kidolgozni, nem engedtünk nekik nagy területet. A sorsolás után arról beszélgettünk, hogy szeretnénk továbbjutni a csoportból, ha ilyen teljesítménnyel rukkolnunk elő a további csoportmeccseken is, nem kérdés, hogy elérjük-e a célunkat.”

Lucien Favre: “Nagyon jól futballoztunk, elegendő helyzetet dolgoztunk ki, sokkal nagyobb nyomást helyeztünk a Barcelonára, mint ők ránk és a védekezés is kiválóan működött. Nagyon sok mindent magunkkal vihetünk a jövőben a második félidőből, összességében fölényben futballoztunk. Nagyon sok lehetőségünk volt a gólszerzésre, de összességében nem rossz a 0-0-ás eredmény. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, de azt is tudjuk, hogy ez egy nagyon kemény kvartett. A második félidő egyedülálló volt, mindenki jól szórakozhatott annak ellenére is, hogy nem született gól. Most viszont el kell felejtenünk a Bajnokok Ligáját, hiszen nagyon nehéz mérkőzés következik a bajnokságban.”

Pontosan az ilyen meccsekért akar az ember a BL-ben futballozni

Pontosan az ilyen meccsekért akar az ember a BL-ben futballozni

Monacóban sorsolták ki csütörtökön a Bajnokok Ligája 2019/2020-as szezonjának csoportbeosztását, ahol a Borussia Dortmund nem kapott könnyű ellenfeleket. Lucien Favre együttese a végső győzelemre is esélyes Barcelonával, az olasz Internazionáléval és a prágai Slaviával küzd meg ősszel a továbbjutásért.

“Pontosan az ilyen mérkőzések miatt akar az ember a Bajnokok Ligájában szerepelni, hogy ilyen nívós klubokkal küzdhessen meg mint amilyen az Internazionale, vagy a Barcelona”

– nyilatkozta a sorsolást követően Hans-Joachim Watzke klubigazgató. Az tehát egészen biztos, hogy nem lesz könnyű dolga a BVB-nek, ha tovább szeretne jutni, de emlékezhetünk, 2012-ben éppen ilyen nehéz, ha nem nehezebb kvartettbe került a csapat (akkor a Manchester City, a Real Madrid és az Ajax voltak az ellenfelek), s annak a szezonnak a végén bizony BL-döntőt játszhatott a Jürgen Klopp irányította együttes.

“A Barcelona, az Inter, de a még a Slavia is olyan ellenfelek, amelyek ellen teljes gázzal kell futballozni az elsőtől az utolsó percig”

– tette hozzá Watzke.

“Hiszünk a saját képességeinkben. Mi a célunk? Egyértelműen az, hogy továbbjussunk a csoportból!

– nyilatkozta Marco Reus.

A Borussia korábban egyetlen egyszer találkozott az FC Barcelonával, a BVB és a katalán sztárcsapat az 1998-as Európai Szuperkupában ütközött meg, miután az előző szezonban a Dortmund Bajnokok Ligáját, míg a Barcelona UEFA-kupát nyert. Az akkor még két felvonásos párharcban a katalánok kerekedtek felül, a Camp Nouban 2-0-ra nyertek a hazaiak, míg a Westfallenstadionban 1-1-es döntetlen született.

A Slavia ha másban nem is, abban hasonlít a Barcelonára, hogy a csehek is egy párharcot vívtak korábban a BVB-vel, éppen ugyanabban a szezonban, amikor az ominózus szuperkupa találkozókat is rendezték, a BL-csoportkörben a Dortmund 4-1-re nyert hazai pályán, 3-0-ra Prágában.

Az Interrel már más a helyzet, ez a párharc némi túlzással élve patinás múltra nyúlik vissza. Legalábbis a legutóbbi két Inter-Dortmund ütközet igazán emlékezetesre sikeredett. A felek először több évtizeddel ezelőtt, az 1963/1964-es idényben találkoztak egymással a Kupagyőztesek Európa Kupájában, akkor Dortmundban 2-2-es döntetlen született, ám a San Siróban az olaszok nyertek 2-0-ra. Pontosan harminc évvel később, az UEFA-kupában találkozott a két csapat, akkor a Dortmund 3-1-re kikapott hazai pályán a kék-feketéktől, de a második találkozón majdnem ledolgozta hátrányát az oda-visszavágós párharcban, 2-1-es vezetés után Matthias Sammer kapufát lőtt, így a fordítás elmaradt.

“Ez egy nagyon erős csoport. Határozottan azért dolgozunk, hogy kemény munkával megoldjuk ezt a feladatot. A Barcelonát nem igazán kell bemutatni senkinek, miközben az Inter kezdi visszaküzdeni magát Olaszországban oda, ahová valójában tartozik, és nyáron sok pénzt költöttek jó játékosokra”

– nyilatkozta a sorsolást követően Lucien Favre.

“A prágaiak szintén letették a névjegyüket az európai kupaporondon az előző idényben, igazán jó mérkőzéseket játszottak a későbbi győztes Chelseavel az Európa-liga negyeddöntőjében. Ezzel együtt pozitívan állunk a kihívások elé.”

A Slavia nem mellesleg tavaly megnyerte a cseh bajnokságot, és a Barcelona is bajnoki címvédőként érkezik idén a sorozatba, ráadásul Antoine Griezmannal, Lionel Messivel és Luis Suárezzel félelmetes támadógépezettel rendelkeznek.

“Cseteltünk ma a srácokkal reggeli közben és már akkor arról beszélgettünk, hogy mennyire jó lenne a Barcelona ellen futballozni. Csodálatos, hogy ez tényleg megtörténik”

– mondta Marco Reus csapatkapitány.

“Nem kérdés, a miénk a legnehezebb csoport. Nagy kihívás számunkra, de nagy örömmel fogadjuk el ezt a kihívást. Tényleg izgatottan várjuk a mérkőzéseket”

– tette hozzá Michael Zorc sportigazgató.

Reus: mindig nagy öröm a Südtribüne előtt gólokat szerezni

Reus: mindig nagy öröm a Südtribüne előtt gólokat szerezni

Szenzációs győzelemmel rajtolt a Borussia Dortmund a Bundesligában, az Augsburg elleni sikert követően érthetően mindenki elégedetten értékelt. A meccs után Lucien Favre, Marco Reus és Nico Schulz tekintett vissza a találkozóra.

Lucien Favre: “Meglepett minket az Augsburg a gyors góllal, de nyugodtak tudtunk maradni és szerencsére gyorsan összejött az egyenlítés. A második félidőben növelni tudtuk a játékunk tempóját, ami nagyon jó dolog. Az eredmény önmagáért beszél, megérdemelten gyűjtöttük be a három pontot, ennek ellenére van még néhány olyan eleme a játéknak, amin dolgoznunk kell. Napról napra jobbak akarunk lenni, számomra nagyon fontos, hogy a játékosok is folyamatosan fejlődjenek, mind egyénileg, mind csapat szinten.”

Marco Reus: “Izgatottan vártuk az új szezon első bajnoki meccsét, külön öröm, hogy saját közönségünk előtt kezdhettük el a bajnokságot. Miután hátrányba kerültünk, a szurkolótábor még hangosabban kezdett el buzdítani minket, egy pillanatig sem volt kérdéses számunkra, hogy meg fogjuk nyerni ezt a találkozót. Nyilvánvalóan nem ment minden tökéletesen, szerettünk volna már a szünetre is előnnyel menni, de a pihenő alatt megbeszéltük, hogy nagyobb tűzzel kell futballoznunk és ennek köszönhetően jóval több helyzetet is tudtunk kidolgozni a második félidőben. Egyébként is mindig nagyon motiváló, ha a Südtribüne előtt támadhatunk és szerezhetünk gólokat, boldogok vagyunk, hogy négyszer is sikerült azt a kaput bevennünk.”

Nico Schulz: “Ez egy nagyon-nagyon jó kezdés számunkra, sikerült úgy futballoznunk ezen a találkozón, ahogy azt előzetesen elterveztük. Higgadtak tudtunk maradni a gyorsan bekapott gól után is, természetesen boldogok vagyunk, hogy megszereztük a három pontot. Szerencsére a második félidőben gyorsan megszereztük a vezetést és ezután nagyobb tempóban tudtunk játszani, onnantól már ment minden mint a karikacsapás. A szurkolók elképesztőek voltak, nagy megtiszteltetés ilyen közönség előtt futballozni.”

Reus izomsérülés miatt kihagyja a Spurs elleni BL-meccset

Reus izomsérülés miatt kihagyja a Spurs elleni BL-meccset

Mint ismeretes, Marco Reus a Werder Bremen elleni kupameccsen az első félidő hosszabbításában gólt szerzett, majd izomsérülés miatt a második játékrész elején le is kellett cserélni. Helyette Paco Alcácer állt be.

A Sky Sport Austria információi szerint a 29 éves támadó középpályás nem játszhat a szerdai, Tottenham elleni BL-nyolcaddöntőn, valamint a jövő hétfőn esedékes Nürnberg elleni bajnokin. Sajtóhírek szerint Reus legközelebb a február 24-i, vasárnapi Bayer Leverkusen elleni meccsen térhet vissza.

Reus a szezonban 27 tétmeccsen 17 gólt szerzett, és 11 gólpasszt jegyzett.