Barcelona után, Berlin előtt, Favre-éra után, egy új korszak előtt?

Barcelona után, Berlin előtt, Favre-éra után, egy új korszak előtt?

A Hertha BSC otthonában folytatja bajnoki szereplését a Borussia Dortmund szombaton. A csapat háza táján nincs nyugalom, a levegőben lóg az edzőváltás – gondolhatnánk.

Csendes feszültség lengi körül pillanatnyilag a Borussia Dortmundot. A német sajtó a Barcelona elleni BL-meccs előtt még arról cikkezett, Katalóniában végleg megpecsételődhet Lucien Favre sorsa. A belengetett ulitmátum egy súlyos vereség elkerüléséhez kötötte a svájci tréner további dortmundi szerepvállalását. Nos, a végeredmény nem arról árulkodik, hogy a BVB simán kapitulált volna a Camp Nouban. A játék képe alapján viszont kijelenthető: a Barcelona klasszisokkal múlta felül a fekete-sárgákat.

Ezzel alapvetően nem lenne gond, a Barcelona otthonába még a legjobb európai topcsapatok sem feltétlenül nyerni járnak. Közéjük szeretne tartozni a Dortmund is, ez a projekt azonban egyelőre nem akar összeállni.

Nyáron már a Borussia vezetősége is egyértelmű célként fogalmazta meg a salátástál elhódítását a honi pontvadászatban, ehhez pedig komoly arzenált is biztosított Favre számára. Alig nyitott meg a nyári átigazolási piac, Thorgan Hazard, Julian Brandt és Nico Schulz is fekete-sárgában pompázott. A keret papíron még majdnem erősebbnek is tűnt, mint a Bayern Münchené. Az előző idény második fele viszont vetített előre néhány rémképet.

Hiába vezette még 2019 telén is kilenc ponttal a Bundesligát a BVB, sikerült eltapsolnia előnyét. Végül egy ponttal lemaradt a bajnoki címről. Az ütés mély nyomokat hagyott a csapatban és úgy fest, Favre-ban is. A svájci tréner pályafutására egyébként is jellemző, hogy egy-egy sikeres idényt követően visszaesik csapata, ez alól pedig a Dortmund sem képez kivételt.

Hiába tért vissza Münchenből a védelem közepére Mats Hummels, a fekete-sárgák védelme továbbra is átjáróház. A legutóbbi négy – az Inter, a Bayern, a Paderborn és a Barcelona elleni – találkozóján 12 gólt kapott a csapat, miközben folyamatosan futnia kellett az eredmény után. Talán ennél is nagyobb probléma, hogy nincs meg a gárdában a győztes mentalitás, az említett találkozók egyikén sem tűnt úgy, hogy meghalnának a győzelemért a dortmundi futballisták. A Paderborn ellen egy félidőnyi fellángolás persze akadt, de ne tekintsük az újonc sereghajtó elleni pontmentést mércének.

A felelősség mindenkié

A várakozásokkal köszönő viszonyban sem lévő eredmények nemcsak Lucien Favre keze munkáját “dicsérik”. Marco Reus akkor volt utoljára ennyire formán kívül, amikor rehabilitációját töltötte sorozatos sérülései után. Mario Götzének esélye sincs játékba lendülnie, ugyanis a svájci valamiért pikkel rá. Jadon Sanchónál jelentkeznek a tinifutballisták szokásos problémái, késik a megbeszélésről, késve tér vissza a nemzeti csapattól. A német válogatott Nico Schulz több labdát passzol az ellenfél támadóinak, mint a társaknak. A legeredményesebb dortmundi a BL-ben a szélső hátvéd. A lista pedig tetszés szerint folytatható. Sokáig.

Persze, nagyon jól tudjuk, egy átigazolási időszakban nem lehet egy komplett keretet lecserélni, és nem is lenne semmi értelme. Azért viszont valakinek vállalnia kell a felelősséget, ha a papíron klasszis, de minimum jó képességű labdarúgók mélyen tudásuk alatt teljesítenek egy csapatban. A balhét pedig nem viheti el más, csak és kizárólag Lucien Favre.

A Borussia Dortmundnak egy olyan vezetőre van szüksége, aki képes leordítani a játékosok fejét egy-egy rossz passz után. Aki képes erélyesen leteremteni egy futballistát egy buta védekezési hiba után. Aki képes habitusával a legnehezebb helyzetben is hitet, reményt és tüzet adni a játékosoknak. Nem véletlen, hogy Jürgen Klopp a felsoroltak minden egyes pontjának megfelel. A gumiarcú zseni távozása óta keresi a dortmundi vezetőség a megfelelő utódot. És azóta nem találja.

S ha már itt tartunk, Michael Zorc sportigazgató és Hans-Joachim Watzke általános igazgató felelőssége sem elhanyagolható. Eszetlen megoldás félévente cserélgetni a szakvezetőket, de éppen annyira eszetlen megoldás végignézni, ahogy elsüllyed a hajó. Elég csak sanda pillantást vetnünk az ősi rivális Bayernre, akik a bajnoki címet nyerő Niko Kovacot képesek voltak elpöckölni az útból, azóta pedig szárnyalnak Hansi Flickkel. Mindig eljön az a pont, amikor lépni kell. És Dortmundban lépni kell.

Klinsmann kezében az utolsó szeg

Miközben a csapat a Hertha elleni bajnokira is Favre vezetésével készül fel, az Süddeutsche Zeitung már más húrokat penget. A német lap szerint a dortmundi vezetés tárgyalásokat folytat Daniel Farkéval, aki korábban a Borussia második csapatát trenírozta. Jelenleg a Premier League-ben szereplő Norwich City menedzsere, s nem végez rossz munkát. Annak ellenére, hogy a Kanárik bajnoki pozíciója nem erről tanúskodik.

Mindeközben a szokásos, mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Michael Zorc mindenkit “megnyugtatott”, továbbra is bíznak Favre-ban, egyelőre nem lesz váltás. Ez persze könnyen lehet, hogy csupán a sajtónak, illetve a játékosoknak szól, de a Hertha elleni találkozó vízválasztó lehet. A berliniek egyébként éppen a héten estek át egy edzőváltáson, Ante Covic nem volt képes Dárdai Pál örökébe lépni, a fővárosiak pocsék szereplése pedig odáig vezetett, hogy a korábbi német szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann ülhetett le a Hertha kispadjára. Egy frissen kinevezett tréner alakulata ellen pedig sosem jó ómen futballozni.

Jelen pillanatban nagyon nehéz elképzelni, hogy hétfőn is Lucien Favre-nak fogják hívni a Borussia Dortmund vezetőedzőjét. A svájcinak persze még van egy dobása, de félő, hogy ha egy hatost gurít az Olimpiai Stadionban, akkor sem lesz maradása Dortmundban.

Zorc: nem csinálhatjuk azt Münchenben, amit az elmúlt években csináltunk

Zorc: nem csinálhatjuk azt Münchenben, amit az elmúlt években csináltunk

Kőkemény hetek végéhez érkezik a Borussia Dortmund szombat este, az utolsó feladat viszont az eddigiek közül a legnehezebbnek ígérkezik. A Bayern München futballistái nem játszanak életük formájában, de Münchenbe nem nyerni jár a fekete-sárga sereg.

Michael Zorc sportigazgató nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, szörnyen nehéz az Allianz Arénában nyerni és ez még akkor is igaz, ha a tabellán jelenleg a Borussia áll jobban – igaz, csupán egyetlen pontocskával. A BVB ugyanakkor legutóbb öt és fél évvel ezelőtt tudott a rekordbajnok otthonában nyerni bajnoki mérkőzésen…

“Meccsben kell lennünk velük. Nem csinálhatjuk azt, amit az elmúlt években. Ezzel tisztában kell lennie a játékosainknak is”

– szögezte le Michael Zorc.

Az előző négy mérkőzését megnyerte a Dortmund, a ‘Gladbach, a Wolfsburg és az Inter ellen már mutatott biztató jeleket is a játékban, a Német Kupából pedig szintén sikerült kiejtenie a Mönchengladbachot. A sportigazgató úgy véli, ez elsősorban Favre mesternek köszönhető.

“Lucien nagyon aktív edző, akinek sikerült jó irányba fordítania a csapatot a rosszabb meccseket követően. Mindig különös figyelmet fordít a srácokra, ami azt hiszem nagyon jó dolog”

– tette hozzá Zorc.

Bár az elmúlt években rendre belefutott a késbe Münchenben a Dortmund, Favre és a játékosok is tisztelik a Bayernt, de egyáltalán nem félnek az ütközettől.

A Bayernnél múlt héten komoly változások történtek, hiszen Niko Kovac lemondott a vezetőedzői posztjáról, helyét pedig ideiglenesen Hans-Dieter Flick vette át. Lucien Favre-ot megkérdezték a müncheni edzőváltásról is, de a svájci úgy fogalmazott, néhány nap alatt senki nem tud csodát tenni, így nem vár nagyon nagy változásokat a Bayern játékában.

A müncheniek dolgát az is megnehezíti, hogy gyakorlatilag kifogytak középső védőkből, Jerome Boateng eltiltás miatt, Hernandez és Süle pedig sérülés miatt nem játszhatnak szombaton, így minden bizonnyal Pavard és Martínez játszanak majd a két centerbekk pozícióban, akárcsak az Olympiakosz ellen.

“A mérkőzés végeredménye komoly szerepet játszhat a bajnokság további alakulásában”

– vélekedett Michael Zorc.

Michael Zorc: életbevágó győzelmet arattunk Prágában

Michael Zorc: életbevágó győzelmet arattunk Prágában

A Borussia Dortmund önmagához képest gyenge játékkal szerzett nagyon fontos három pontot a Bajnokok Ligájában. Michael Zorc sportigazgató, Marco Reus és Lucien Favre értékeltek a lefújást követően.

Michael Zorc: Az elmúlt hetekben problémát okozott számunkra, hogy hiába domináltunk a mérkőzéseken, hiába vezettünk, nem sikerült lezárnunk a találkozókat, nem sikerült eredményorientált futballt játszanunk. Ma este ezt sikerült végrehajtanunk. Tudtuk jól, nem vár könnyű mérkőzés ránk, ezért nagyon boldogok vagyunk, hogy három nyeretlen meccs után ismét sikerült győzelmet aratnunk. Ez egy életbevágó győzelem volt. Ma az első félidőben különösen okosan futballoztunk, 18 perc után már két góllal is vezethettünk volna A második félidőben viszont kissé elveszítettük a kontrollt, a Slavia komoly nyomást helyezett ránk. Hakiminek kimagasló mérkőzése volt, hatalmasat dolgozott a széleken, bíztunk benne, hogy ki tudjuk használni a sebességét. Favre mester taktikája álomszerűen működött. Julian Brandt ma egy tőle idegen pozícióban játszott, de nagyon jól irányította a csapat játékát, nagyon sokat futott és több alkalommal is pontos passzokkal büntette meg az ellenfelünk védekezési hibáit. Nagyon jól futballozott ezen az estén, megnyerte a párharcait, jól tartotta a labdát és nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Hakimi góljai előtt ő adott gólpasszt mindkét esetben.

Marco Reus: Nem lehettünk boldogok az elmúlt három hétben elért eredményeinkkel. Úgy álltunk neki ennek a találkozónak, ahogy mindig is szoktunk. Tudtuk, hogy egy nagyon erős csapattal kell farkasszemet néznünk, akik nagyon régóta nem szenvedtek vereséget hazai pályán. Jóval korábban el kellett volna döntenünk a három pont sorsát és akkor nem kellett volna a végéig izgulnunk. Ezzel együtt elégedettek vagyunk, hogy sikerült megnyernünk a találkozót.

Lucien Favre: Mindenki láthatta, hogy a Slavia egy nagyon jó csapat. Mindig mozgásban voltak, sokat futottak és nagyon pontosan járatták a labdát. Ezzel együtt sok jó dolgot láttam ma a csapatomtól.

A Frankfurt elleni meccs mutathatja meg, milyen szívós a csapat

A Frankfurt elleni meccs mutathatja meg, milyen szívós a csapat

Nem vár egyszerű feladat vasárnap a Borussia Dortmundra a Bundesligában, a csapat az Eintracht Frankfurthoz látogat. Mindkét csapat európai kupameccs után lép pályára, a hazaiknak pedig akad min javítania.

Kemény napokon van túl a Dortmund, hiszen néhány napon belül két komoly rangadót is megvívott a Favre-legénység, a Bundesliglában a Leverkusent küldte padlóra, majd a Barcelonával játszott gólnélküli döntetlent a Bajnokok Ligájában. Vasárnap egy papíron szintén nehéz találkozó vár a BVB-re, hiszen a tavaly az Európa-ligában az elődöntőig menetelő Frankfurt vendége lesz a csapat, azt pedig mondanunk sem kell, mennyire fontos lenne mindhárom bajnoki pontot elhozni az Eintracht otthonából.

A Frankfurt csütörtökön az Európa-ligában volt érdekelt, ám hazai pályán sima, 3-0-s vereséget szenvedtek az Arsenaltól, így van mit kijavítaniuk. Az Eintracht felemás Bundesliga-rajtot vett, négy forduló után két győzelemmel és két vereséggel a tabella kilencedik helyét foglalják el, legutóbb az Augsburg vendégeként maradtak alul.

“Nyilvánvalóan kissé csalódottak vagyunk amiatt, hogy nem sikerült legyőznünk a Barcelonát, holott a lehetőségeink megvoltak erre”

– kezdte mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját Lucien Favre.

“Elégedett lehetek a csapatom teljesítményével, öt-hat komoly helyzetet is kialakítottunk egy igazi topcsapat ellen, nagyon sok pozitívumot hoztunk magunkkal arról a mérkőzésről. Úgy érzem, a Frankfurt 3-0-s Európa-liga veresége kissé csalóka, nem becsülhetjük le őket.”

Favre újságírói kérdésre kitért arra is, hogy mennyire terheli meg a csapatot a heti két mérkőzés, de a svájci nem aggódik emiatt, hiszen már hozzászokhattak a játékosok a háromfrontos harchoz.

Ami a sérüléseket illeti, a tréner biztosan nem számíthat Frankfurtban Nico Schulz játékára, de Marwin Hitz és Mateu Morey is a maródiak listáját gyarapítja, ezen felül Lukasz Piszczek játéka is erősen kérdéses vasárnap.

“Lukasz a csapattal edzett a héten, de egyelőre nem vagyunk biztosak benne, hogy játékra kész lesz vasárnap”

– tette hozzá a vezetőedző.

A Frankfurt kerete alaposan átalakult a nyáron, a tavalyi csapat meghatározó emberei közül Luka Jovic, Ante Rebic és Sebastien Haller is távozott az Eintrachttól, de Favre szerint ezzel együtt is erős csapattal találkozik a Dortmund.

Michael Zorc sportigazgató kitért a Barcelona ellen tökéletes teljesítményt nyújtó Mats Hummels játékára is, aki egyetlen párharcot sem veszített el a gránátvörös-kékek ellen.

“Mats a legjobb középső védő Németországban. Ezt már akkor is mondtam, mielőtt leigazoltuk volna. Most elmondom ismét, hiszen a Leverkusen és a Barcelona ellen is kimagaslóan teljesített és biztos vagyok benne, hogy ez még sokáig így lesz”

– mondta Zorc.

“Meg kell találnunk a megoldást arra, hogy egyenletes teljesítménnyel rukkoljunk elő minden mérkőzésen, még akkor is, ha idegenben kell játszanunk. Azt hiszem, ez az, amiben előre kell lépnünk a következő hetekben, a Frankfurt pedig tökéletes teszt lesz a csapat számára, hogy bebizonyítsa, milyen kemény valójában”

– tette hozzá a sportigazgató.

A szurkolók számára igazán jó hír lehet, hogy a Frankfurt és a Dortmund 1990 óta nem játszott gólnélküli döntetlent, ráadásul nincs még egy Bundesliga-csapat, amely ellen többször örülhetett volna győzelemnek a BVB, mint az Eintracht.

“Talán kissé más mérkőzés lesz ez, mint a Leverkusen, vagy a Barcelona elleni találkozók, ahol mindkét alkalommal az ellenfelünk birtokolta többet a labdát”

– zárta a sajtótájékoztatót Lucien Favre.

Van erő az Union Berlinben

Van erő az Union Berlinben

A Borussia Dortmund az újonc Union Berlin ellen lép pályára utoljára az őszi válogatott szünet előtt. Lucien Favre tiszteli a fővárosiakat, akiket nagy hiba lenne lebecsülni.

Csütörtökön tartotta meg szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját a Borussia Dortmund szakmai stábja a hétvégi Bundesliga-forduló előtt. A BVB jól kezdte a bajnokságot, egy Augsburg elleni gála előadást követően egy nehezen kiharcolt Köln elleni siker következett, szombaton pedig az abszolút Bundesliga-újonc Union otthonában lép pályára a Dortmund.

A találkozónak több pikantériája van, mint azt először gondolnánk, Favre például még Svájcból ismeri az Union jelenlegi trénerét, Urs Fischert.

“Kedves emlékeim vannak róla. Nem dolgoztam vele együtt Zürichben, de nagyon gyakran megfordult nálunk”

– nyilatkozta a dortmundi vezetőedző.

Jól emlékezhetünk, a felek nem is olyan régen találkoztak már tétmérkőzésen, a tavalyi Német Kupa kiírásban ugyanis összesorsolták a csapatokat, akkor egy nagyon nehéz és fordulatos találkozón végül a Borussia jutott tovább 3-2-vel.

“Az egy nagyon nehéz és szoros összecsapás volt. Feltérképeztem az Union keretét, érkezett hozzájuk néhány új játékos, nagyon jól szervezett csapat benyomását keltik, igenis megvan bennük az erő és az atletikusság”

– tette hozzá Favre.

A berliniek számára nem kezdődött éppen álomszerűen a Bundesliga-kaland, az első fordulóban rögtön egy nagyon nehéz ellenféllel találták szembe magukat, az RB Leipzig pedig 4-0-s győzelemmel távozott a fővárosból. Múlt héten aztán sikerült megszereznie a csapatnak első gólját az élvonalban, ami azonnal pontot is ért, az Augsburg ellen 1-1-re végzett a Fischer-legénység.

A berliniek keretében több egykori Dortmund-játékos is megtalálható, Neven Subotic például idén nyáron tért vissza Németországba a francia bajnokságból.

“Természetesen nagyon várjuk, hogy ismét találkozzunk Nevennel. Ő egy nagyszerű fickó, csak a legjobbakat kívánhatom neki az Unionnál, de ettől függetlenül meg szeretnénk nyerni a szombati mérkőzést”

– emelte ki Michael Zorc sportigazgató.

Lucien Favre továbbra sem számíthat a vállsérüléssel bajlódó Mateu Moreyre, Kölnben pedig Thorgan Hazardot is elveszítette a csapat néhány hétre egy bordasérülés miatt, így minden bizonnyal Julian Brandt számára megnyílik az út a kezdő csapatban szombaton. Pénteken kiderült az is, hogy Axel Witsel sem fog pályára lépni a fővárosban, a belga középpályás közelítő izom sérüléssel bajlódik, az ő helyén Thomas Delaney kaphat lehetőséget.

A találkozón az egyik legrutinosabb német játékvezető, Felix Brych fújja majd a sípot, de remélhetőleg nem róla szól majd a mérkőzés. A találkozót szombaton 18.30-tól rendezik, a Sport 1 pedig élőben közvetíti.