Brandt: Egy lépés a megfelelő irányba – a mérkőzés reakciói

Brandt: Egy lépés a megfelelő irányba – a mérkőzés reakciói

“Csapatként küzdöttünk – és emberhátrányban is álltuk a sarat” – mondta Manuel Akanji a Hertha elleni meccset követően, ahol 10 emberre csökkentek nem sokkal a félidő előtt. Julian Brandt és Thorgan Hazard is értékelt a BVB.TV-nek a győzelem után, illetve Zorc, Favre és Reus is megosztotta véleményét a médiával.

Julian Brandt: “Jól játszottuk meg a labdákat az első félidőben. A lehetőségeinkkel könyörtelenek voltunk, így rögtön két gólt tudtunk szerezni, ami kényelmes helyzetbe hozott minket, elég hamar jutalmazódtunk. Utána viszont problémákkal néztünk szembe, amiből kaptunk egy igazán szerencsétlen gólt, ráadásul emberhátrányba is kerültünk. Ez azt jelentette a második félidőre, hogy sokkal védekezőbben és türelmesebben kellett játszanunk, a kevés labdabirtoklás ellenére nagyon óvatosak voltunk, és megpróbáltunk egy-két lehetőséget kiharcolni a magunk javára. Egy lépést tettünk a megfelelő irányba azzal, hogy meg tudtuk őrizni az eredményt 45 percen keresztül, sikerrel védtük a kapunkat, és sikerült győznünk, ami a célunk is volt.”

Manuel Akanji: “Nem volt könnyű dolgunk, de csapatként küzdöttünk – és emberhátrányban is álltuk a sarat. Az első félidőben észleltük, hogy a Hertha nagyon keményen küzd, és beleáll a párharcokba. Fel kellett készüljünk, hogy a második félidőben még nagyobb rohamok lesznek, de csapatként bírtuk a nyomást, így részben emiatt tudtuk elhozni a három pontot.”

Thorgan Hazard: “Mindig jó érzés gólt szerezni. Ez volt a második találatom a BVB színeiben, de úgy érzem, többre is képes vagyok, és bízom abban, hogy még többet szerzek is az elkövetkező néhány héten. Zseniális passzt kaptam Achraftól, így könnyű volt befejezni is az akciót.”

Michael Zorc: “Végig azt hangoztattuk, hogy a munkavégzés az edző és a csapat között jól működik, és ezt most láthattuk a pályán is. Ellenkező esetben nem látnánk ilyen teljesítményt, és nem mindenki tenné magát oda teljesen a csapatért. Ebből következik meggyőződésünk, hogy képesek leszünk fordulatot venni, és megtettünk egy fontos lépést a megfelelő irányba.”

Lucien Favre: “Fantasztikus győzelem volt, mindent beleadtunk. 10 emberrel védekezni egy teljes félidőt nem könnyű feladat, független attól, hogy kivel mérkőzöl meg éppen. Bármelyik játékos leküldhető két elkövetett szabálytalanság okán, ez túl gyorsan történik, mint sokminden más a pályán. A félidőben azt beszéltük, hogy meg kell mutassuk a karakterünket, és hogy egy csapat vagyunk. A játékosok harcoltak, és futottak rengeteget. Mindig elhittük, hogy képesek lehetünk erre. Nagyon összeszedetten játszottunk, egy csapat voltunk – még 10 emberre fogyatkozva is.”

Marco Reus: “Jelen helyzetben nem számít, hogyan játszunk. A legfőbb dolog az, hogy újfent három pontot szereztünk. Az első 30 percben jól működtünk egy új rendszerben – hatékonyak voltunk, és megérdemelten szereztük meg a két gólt. Sajnos utána jött egy szépítő találat a dolgok sűrűjében. A piros lap után fontos volt, hogy ne engedjük magunkat túl mélyen bezárni. A szünetben azt mondtuk, hogy igazán végig akarjuk ezt vinni. A második félidő egyszerre volt megtorpanás és harc elegye, amit végig tudtunk vinni – a három pont így a miénk lett.”

Sokkal agresszívebbnek kell lennünk – a mérkőzés reakciói

Sokkal agresszívebbnek kell lennünk – a mérkőzés reakciói

Csalódott játékosi és csalódott edzői értékelések követték az idei bajnokság első hazai pontvesztését. A mérkőzés reakciói következnek a Bréma elleni 2-2-es döntetlent követően.

Lucien Favre: “Megvolt a lehetőségünk arra, hogy 3-2-re, vagy akár 4-2-re is nyerjünk. A játékunk rendben volt, de nem mi diktáltunk, nem uraltuk a mérkőzést. Sok hullámvölgy volt, és sokszor túl gyorsak voltunk, vagy túl sok rizikót vállaltunk, bizonyos helyzetekben túl könnyen ajándékoztuk el a labdát, ennél sokkal jobban is tudunk teljesíteni. Meg kell találjuk az egyensúlyunkat. A mai mérkőzés után kétség sem férhet hozzá, hogy csalódottak vagyunk.”

Roman Bürki: “Amikor igazán számít, sokkal agresszívebbnek kell lennünk, mint például a rögzített helyzeteknél, és ez vonatkozik mind a támadásainkra, mind a védelmünkre. A mmeccseinket néha igazán élvezetes nézni, de hiányzik a gyilkos ösztön. Jól ötvözött csapat a mienk, de néha szeretném látni, hogy egyikünk-másikunk még határozottabban játsszon. Jön egy pár fontos találkozónk, mint a szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzés, majd idegenben a Freiburg ellen folytatjuk. Nem lesz sok időnk a regenerációra, és még kevésbé az edzésre. Ezt a kevés időt viszont nagyon intenzíven ki kell, hogy használjuk.”

Marco Reus: “Ma nem tudtuk lezárni a játékot. Miután 1-1-re visszajöttünk, az uralmunk alatt tartottuk a találkozót. Visszatekintve túl sok gólszerzési lehetőséget látok, ami eldönthette volna a találkozót, a végén pedig hiányzott is belőlünk a szükséges erő. Sajnálatos módon ez kevés volt a második félidőre. A szurkolóink előtt játszottunk a Südtribünenél, így sokkal nagyobb akaratot kellett volna mutassunk a harmadik gól megszerzése kapcsán. Nyilvánvaló, hogy egy rögzített helyzetből gólt kapni fájó, különösen a mérkőzés azon szakaszában. A Bréma nagyon jól teljesített a második játékrészben, sajnos ez rólunk nem mondható el. Sokkal agresszívebben és bátrabban kell játszanunk, amikor támadunk. A szezon elején nagyon fontos, hogy jól kezdjünk, és ne szakadjunk le az élmezőnytől. Már most kissé hátrányban vagyunk, így nincs kérdés, meg kell nyerjük a találkozóinkat. Ahhoz sem férhet viszont kétség, hogy nyugodtnak kell maradnunk, és a dolgunkra szabad csak koncentrálni.”

Reus: “Meg kellett volna tudnunk tartani az eredményt 2-1-nél” – a mérkőzés reakciói

Reus: “Meg kellett volna tudnunk tartani az eredményt 2-1-nél” – a mérkőzés reakciói

“Összességében rendben volt, de mégsem volt elég jó” – összegezte a mérkőzést Lucien Favre a Sky-nak a 2-2-es döntetlent követően. Marco Reus a kései gólt fájlalta különösen. A mérkőzés reakciói következnek.

Marco Reus: “Minden rendben volt. Átvettük a vezetést 2-1-gyel a második félidőben, és uraltuk a mérkőzést. Ha kihasználtuk volna a helyzeteinket, és 3-1-re alakítjuk az állást, véget is ért volna a meccs. Képesnek kell lennünk arra, hogy 2-1-nél megtartsuk az eredményt, de nem jártunk sikerrel – a Frankfurt képes visszatérni mindig, és most is ezt tette. Sokkal ellenállóbbnak kell lennünk az utolsó 5 percben.”

Roman Bürki: “Nagyon csalódott vagyok, nem tudtunk kitartani a végéig. Jó munkát végeztünk, és jól játszottunk, de a Frankfurt ellen ezt 90 percig tartani is kell, különösen ha olyan kiváló tüzéreik vannak, mint Bas Dost, aki már 16-ról is ostrom alá veszi a kaput. A labda egyik oldalról a másikra szállt a mérkőzésen abban a reményben, hogy valaki el is éri, és a végén szerencséjük volt, mert eggyel sikerrel is jártak. Sokkal hatékonyabbnak kell lennünk, így el tudjuk dönteni a találkozókat. Lehetőségeink voltak, és jól is védekeztünk, de sajnos nem a legvégsőkig.”

Axel Witsel: “A kezünkben volt a találkozó, különösen az első félidőben. A győzelem útján jártunk, de az utolsó 15-20 percben visszaengedtük őket a játékba, és nem tudtunk kitartani. Sokkal hatékonyabbnak kell lennünk. Ma volt számos lehetőségünk arra, hogy megszerezzük a harmadik találatot is. A szezon hosszú, nem szabad elidegeskedjük. Holnaptól regenerálódunk, és megkezdjük a felkészülést a Bréma elleni találkozóra:”

Lucien Favre: “A kései egyenlítés bosszantó, de nekünk is volt lehetőségünk arra, hogy még több gólt szerezzünk, mégsem tettük. Voltak pillanatok, mikor nem játszottunk jól. A lehetőségek adottak voltak, de megfelelő tempóban kell ezekre reagálni, és jobban meg kell tartsuk a labdát. Uraltuk a mérkőzést, és 10 perc után már vezettünk is, erre építeni kellett volna. A második félidőben is voltak nagy lehetőségeink, melyekkel nem tudtunk élni. Nem lehet teljesen az uralmad alatt tartani egy meccset 90 percen át. Össszességében rendben volt a teljesítmény, de mégsem volt elég jó. A mentalitás itt most nem segített. Rengeteg helyzetünk volt, de a befejezések nem működtek.”

BVB – TSG | Győztes csata a dobogóért zajló küzdelemben

BVB – TSG | Győztes csata a dobogóért zajló küzdelemben

A Bundesliga 32. fordulójának szombati játéknapján a Borussia Dortmund a Szalai Ádámot is a soraiban tudó TSG Hoffenheim csapatát fogadta a Signal Iduna Parkban. A találkozó tétje nem más volt, mint a dobogó.

Három mérkőzése maradt Thomas Tuchel csapatának arra, hogy eltüntesse egypontos hátrányát a forduló előtt harmadik helyen álló Hoffenheimmel szemben és megszerezze a jövőre biztos Bajnokok Ligája csoportkör-részvételt jelentő bajnoki harmadik helyet.
A képlet egyszerű: amennyiben Szalai Ádámék olyan bravúrt tudtak volna bemutatni, amire jó ideje senki nem volt képes Bundesliga-találkozón a Signal Iduna Parkban – tehát le tudták volna győzni a Dortmundot -, akkor négy pontos előnyre tettek volna szert két körrel a bajnokság vége előtt a BVB-vel szemben. Ez azt jelentette volna a sárga-feketék számára, hogy vélhetően picit korábban kezdődne a 2017/2018-as szezon a negyedik hellyel járó Bajnokok Ligája selejtező miatt, amit már korábban biztosított a gárda.

A Hoffenheim elleni találkozóra Tuchel ismét a három védős felállásban küldte pályára csapatát, Bürki előtt Ginter, Sokratis és Piszczek kapott helyett a védelemben, a középpályán Weigl és Castro szűrt, míg a széleket Guerreironak és Schmelzernek kellett bejátszania,  a csatársorba pedig a már jól megszokott Reus-Aubameyang-Dembélé trió került be.
A mérkőzés negyedik percében már előnyhöz jutott a Borussia, igaz a felvételek alapján Reus lesről talált Baumann kapujába, de partjelző nem intett, 1-0. Tíz perccel később le is zárhatta volna a mérkőzést a Borussia, ugyanis kezezés miatt Aubameyang végezhetett el büntetőt, de a gaboni nem tudott élni a lehetőséggel.
A mérkőzés hajrájára aztán pályára lépett Kagawa és Rode, valamint a túloldalon Szalai Ádám. Nyolc perccel a rendes játékidő letelte előtt egy beadást Guerreiro tett kapura, de csupán a kapufát találta el, azonban a kipattanóra tökéletesen érkezett Aubameyang és bólintott a kapuba, ezzel megszerezve szezonbeli 28. találatát, valamint csapata számára győztes gólt, 2-0.
Aubameyang gólja után még befújtak egy vitatható büntetőt a Hoffenheimnek, melyet Kramaric értékesített is, de a Borussia megtartotta egygólos előnyét és fellépett a dobogóra, a vége 2-1.

 

 

FCB – BVB | Hősök születésével ejtette ki a Borussia a Bayernt – VIDEÓ!

FCB – BVB | Hősök születésével ejtette ki a Borussia a Bayernt – VIDEÓ!

A Borussia Dortmundnak szerda este a Német Kupa elődöntőjében volt jelenése, méghozzá Münchenben. A kőkemény “angol-hetek” végén ismét a német rekordbajnokkal csapott össze Thomas Tuchel csapata,  a tét most nem más volt, mint a döntőbe jutás. Két és fél hete az FC Bayern szurkolói örülhettek a BVB elleni találkozó lefújása után, ugyanis a bajorok simán verték legnagyobb német riválisukat, azonban most fordult a kocka – a mérkőzésen többször is – és most Marco Reusék tombolhattak az Allianz Arena öltözőjében.

Természetesen szépen, sorban végig veszünk mindent, de előbb… MI VOLT EZ A MECCS? MI VOLT AZ A BENDER-MENTÉS? MI VOLT AZ A DEMBÉLÉ-GÓL? Úristen, nincsenek szavak! Elképesztő, kész. Itt most tenni kellene egy pontot és hazamenni, de nézzük át mi is történt pontosan:

Tuchel legnagyobb örömére a vártakkal ellentétben Sokratis vállalni tudta a játékot a védelem közepében, így a Borussia egy papíron erősnek tűnő védőnégyessel tudott felállni. Az egyetlen meglepetés talán, hogy Kagawa nem jutott szóhoz a mérkőzésen, csereként Durm, Pulisic és Ginter kapott szerepet.

image

Bayern München: Ulreich – Lahm, Martinez, Hummels (Boateng, 61), Alaba – Alonso (Müller, 79) – Thiago, Vidal – Robben, Lewandowski, Ribery (Costa, 86)
Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek (Pulisic, 80), Sokratis, Bender, Schmelzer – Dembélé, Castro (Durm, 46), Weigl, Guerreiro –Aubameyang, Reus (Ginter, 90+1)
A padon: Starke, Rafinha, Bernat, Kimmich – Weidenfeller, Isak, Kagawa, Merino
Gólok: 0-1 Reus (Guerreiro, 19), 1-1 Martinez (Alonso szöglet, 28), 2-1 Hummels (Ribery, 41), 2-2 Aubameyang (Dembélé, 69), 2-3 Dembélé (Reus, 79)
Szögletek: 7-2 (6-0 a félidőben), kapura lövések: 12-7 (7-3)
Játékvezető: Gräfe (Berlin), sárga lapok: Robben, Alonso – Weigl, Dembélé, Bürki
Nézőszám: 75,000 (teltház)

A mérkőzést a Borussia kezdte jobban, a negyedik percben Aubameyang előtt adódott egy nagy lehetőség, de nem tudott élni vele, lövése kaput tévesztett. A következő tíz percben próbálta tartani a labdát a Bayern és helyzetig is eljutottak, de Ribéry középre tartó lövését Bürki védeni tudta. A 19. percben aztán vezetéshez jutott a Borussia, Marco Reus csapott le a labdára Martínez hibája után és passzolt Ulreich kapujába, 0-1. A gól után teljesen átvette az irányítást a Bayern és letolta a pályáról a Borussiát, az első félóra végén Alonso szögletét követően a dortmundi gólnál hibázó Martínez bólintott a kapuba, ezzel egalizálva az eredményt, 1-1. Teljesen szétesett a Borussia, szinte egy csapat volt a pályán. Martínez következő fejesénél a kapufa segítette ki Bürkit, de a 41. percben már ez sem segített, amikor Ribéry passzából a volt dortmundi csapatkapitány, Mats Hummels fordította meg a mérkőzést, 1-2.

A második játékrészre egy sokkal szervezettebb Borussia jött ki Castro nélkül, de Durmmal a pályán, viszont mégis a Bayern maradt lendületben – negyedóra üresjáték után Robben lövését Bürki bravúrral védte, majd nem sokkal később a svájci hibázott óriásit és szórta el a labdát a tizenhatoson belül. Lewandowski túl sokáig várt, így kénytelen volt átadni a lehetőséget Robbennek, a holland lövését azonban Sven Bender kapusokat megszégyenítő módon, lábbal tolta a kapufára. Ancelotti lekapta a pályáról Hummelst, helyére Boateng állt be. A következő támadás végén Dembélé ívelt középre, Aubameyang tökéletesen érkezett és bólintott a kapuba – ez volt Dembélé 20. gólpassza dortmundi színekben, 2-2.

A Bayern teljesen szétesett, a 74. percben Reus indult meg a félpályánál, Aubameyang egy keresztfutással zavarta meg a bajor védelmet, a labda Guerreirohoz került, aki a tizenhatoson belül egyből visszatette. A passzt Reus sarokkal vette át, majd az üresre mozgó Dembéléhez passzolt, aki assziszt helyett egy csel után kegyetlenül kilőtte Ulreich kapuját, 2-3.

A gól után Ancelotti lekapta Alonsot és beküldte Müllert, Tuchel pedig Pulisicet küldte hadba Piszczek helyett. A továbbiakban a Borussia tökéletesen kontrollálta a mérkőzést, egyedül Robben jutott lehetőséghez, de a holland most is kihasználatlanul hagyta a lehetőséget. A végén még Ginter is szerepet kapott a Borussiánál, a münchenieken pedig most még a hét perces hosszabbítás sem segített, 2-3 lett a vége.

Fordulatos és izgalmas mérkőzést játszottak a csapatok, tagadhatatlan, hogy némi szerencse is kellett a dortmundi győzelemhez, de leginkább a csapatmunka az, ami meghozta a gyümölcsét – kupadöntős a Borussia Dortmund! Az ellenfél az Eintracht Frankfurt csapata lesz.