Kínkeserves egy pont Gelsenkirchenből

Kínkeserves egy pont Gelsenkirchenből

Gólnélküli döntetlennel zárult a 155. Ruhr-vidéki rangadó. A Schalke kétszer is eltalálta a kapufát, a találkozó nagy részében pedig irányította is a játékot.

Nem kellett sokat visszamennünk az időben, hogy szép emlékeket találjunk a Schalke-Dortmund párharc gelsenkircheni felvonásaiból: a tavalyi szezonban 2-1-re tudott nyerni a BVB a Schalke otthonában, azt persze már csak csendben tesszük hozzá, hogy hazai pályán 4-2-es vereséget szenvedett Lucien Favre együttese, ami hatalmas szerepet játszott abban, hogy a csapat nem emelhette magasba a salátástálat a szezon végén.

Bár a fogadóirodáknál ezúttal is a Borussia számított esélyesebbnek, a csapat elmúlt hetekben mutatott formája finoman fogalmazva is hagyott kívánnivalót maga után, ám a gelsenkircheniek sem nyertek a legutóbbi három fordulóban, így aztán különösen kiélezett mérkőzésre lehetett számítani. Hogy végül nem lett az, arról a Borussia végtelenül pontatlan és sok hibával tarkított játéka, valamint a Schalke jól működő letámadása tehetett.

A rangadó első félidejében egyértelműen a hazaiak akarata érvényesült, egy korai Sancho lövéstől eltekintve gyakorlatilag a Schalke térfelére sem igazán tudott átmasírozni a labdával a Dortmund. Nem úgy a királykékek, akik a 28. percben első ízben zörgették meg a dortmundi kapufát, Sané fejelt a keresztlécre egy szögletet követően, majd hat perccel később Serdar lövése is a kapufán csattant. A szünet előtt szintén megszerezhette volna a vezetést a Schalke, Matondo ugrott ki és vezethette egy az egyben a labdát Hitzre – aki a sérült Bürkit helyettesítette -, de a gelsenkircheni csatár lövését egyrészt a svájci kapus bravúrral hárította, másrészt a partjelző is emelte a zászlaját les miatt némi fáziskéséssel.

A szünet után a Borussia ismét azonnal egy eladott labdával nyitott, a 47 percben Guirreironak kellett Burgstaller fejesét a gólvonalról kivágnia, két perccel később pedig ismét Matondóval babrált ki a dortmundi lestaktika. A Borussia jelenlegi állapotáról mindent elmondott az a jelent, amikor Lucien Favre lecserélte az ezúttal a kezdőbe nevezett Mario Götzét, de a csere során nemcsak hogy nem pacsizott le vele, de tulajdonképpen rá sem nézett világbajnok játékosára. Götze keze egyébként a hírek szerint megsérült, s a mérkőzés után még az is felmerült, hogy eltört, de a legfrissebb információk szerint nem kell semennyit kihagynia.

A hajrára valamelyest feltámadt a Dortmund, az utolsó tíz percben már a BVB kontrollálta a találkozót, de igazán komoly és veszélyes helyzetet nem sikerült kialakítani, ehhez Sancho járt a legközelebb a 73. percben.

A játék képe alapján a Borussia örülhet az egy pontnak és a 0-0-s döntetlennek, még ha előzetesen ennél jóval többen reménykedtünk. A csapat formája továbbra is kiábrándító, pedig az igazán nehéz hetek még csak most következnek: szerdán a Mönchengladbach ellen lép pályára a csapat a Német Kupában, majd a Wolfsburgot fogadja, hogy aztán a Bajnokok Ligájában újra megmérkőzzön az Interrel.

“Elégedettek lehetünk a szerzett ponttal ezután a mérkőzés után” – a mérkőzés reakciói

“Elégedettek lehetünk a szerzett ponttal ezután a mérkőzés után” – a mérkőzés reakciói

Marwin Hitz és Marco Reus egyaránt nyilatkozott a Skynak a 0-0-ás döntetlent követően: “Többet kell tennünk az előbbre jutásért, több energiát kellett volna belefektetni” – vázolta a kapitány. A mérkőzés reakciói következnek.

Marwin Hitz: “Tudtuk, hogy a Schalke nagy nyomást fog ránk helyezni, felkészültek ránk a héten, és feljebb is tekerték a tempót. Nem kezdtünk túl jól. Szerencsénk volt, hogy a Schalke bár hatékony volt a párharcokban, a fifty-fifty helyezetekben is, rendre megnyerték a labdát, de nem tudták sikerrel befejezni az akcióikat. Elégedettek lehetünk a szerzett ponttal ezután a mérkőzés után.”

Marco Reus: “Többet kell tennünk az előbbre jutásért, több energiát kellett volna belefektetni. Látható volt, hogy nem természetes a játékunk, valami hiányzik a repertoárunkból, ami visszavet minket. Továbbra is dolgoznunk kell önmagunkon – sokkal agresszívebbnek kell lennünk, átültetnünk a terveinket a gyakorlatba, és nyerni kell a meccseket, csak ekkor fog visszatérni a megszokott játékunk.”

Michael Zorc: “A technikai tudásunk valahogy nem volt ma jó – szerdára új lendületet kell vegyünk, fejlődnünk kell. Addig is, újra be kell gyakoroltatni azokat a technikai elemeket, amik most hiányoznak, és nem működnek automatikusan, kissé akadozónak tűnt így a teljesítmény.”

 

A BVB továbbra is veretlen Marwin Hitz-cel – a mérkőzés érdekességei

A BVB továbbra is veretlen Marwin Hitz-cel – a mérkőzés érdekességei

Immáron tizenegyedik alkalommal játszott a Schalke és a Dortmund 0-0-ás döntetlent egymással, ami rekord a Bundesliga történetében, hisz más párosítás még sosem eredményezett ennyi gól nélküli találkozót. A 155. derbi érdekességei következnek.

Erős végjáték: A legutolsó négy, kapura tartó lövés egyaránt a Borussiától érkezett a 73. és 79. percek között, ami pont annyi, mint amennyit előtte a komplett mérkőzésen kísérleteztek. A kapura tartó lövések számában a Schalke dominált 12-8 arányban, ám a Királykékek a 69. percben veszélyeztettek utoljára.

Legelfoglaltabb játékos: Négyszer lőtt a Schalke kapujára, így Jadon Sancho nevéhez fűződik a legtöbb gólszerzési kísérlet mind a 28 játékost figyelembe véve.

Szerelésekben erős: Mats Hummels párharcai 88%-át nyerte meg a mérkőzésen.

Továbbra is veretlenül: Marwin Hitz helyettesítette a beteg Roman Bürkit a kapuban. A dortmundi talizmán mind a nyolc korábbi tétmeccsén nyert a BVB mezében. Az első Ruhr-derbijén többször is próbára tették feladatkörében, de szerencséje is kitartott a két kapufánál, illetve Guerreiro gólvonali mentésénél, így Hitz-cel a kapuban továbbra sem veszített még találkozót a BVB.

Premier: Tobias Raschl első alkalommal szerepelt az első csapat keretében. A 19 éves védekező középpályás eddig a Regionalligában játszott az U23-as csapatban, illetve az U19-eseknek kiírt Ifjúsági Bajnokok Ligájában is csapattag.

Rotáció: A szerdai 2-0-ás vereséget követően a Dortmund öt poszton is cserélt a kezdőcsapatban – a legutóbbi ilyen csere két mérkőzés között márciusban volt esedékes a 3-2-re megnyert mérkőzésen a Hertha Berlin ellen.

Derbytime! Jön a Schalke – Borussia Dortmund párharca

Derbytime! Jön a Schalke – Borussia Dortmund párharca

Szombaton 15:30-tól minden szem a Revierderbyre fog szegeződni, a Schalke otthonába látogat a Borussia Dortmund.

Minden derbi különleges, és izgatottan várják az emberek, de a Dortmund és a Schalke rivalizálása különösen híres. Hosszú évtizedekre nyúlik vissza a két együttes története, melynek elején a Királykékek domináltak, később azonban átbillent a mérleg, és mára a régió Sárga-Fekete fele vallhatja magát erősebbnek mind a pályán, mind pedig szurkolói körben egyaránt. Most a 95. bajnoki Revierderbyre készülnek az ellenfelek, ahol egy dologban biztosak lehetünk: egyik oldal sem fogja könnyen adni a bőrét a másiknak…

A legutóbbi derbi előtt, mely a tavalyi szezon 31. fordulójában volt esedékes, a Borussia Dortmund és az FC Schalke között 42 pont volt a különbség, ilyen nagy szakadékra a korábbi években nem volt példa. Külön fájó pont, hogy azt a derbit épp a Schalke nyerte meg idegenben 4-2-re, mely a csapat bajnoki címébe került… az idei szezonban sokkal szorosabb a két csapat közötti állás, mindössze egy pont az előny a Dortmund javára.

94 alkalommal csaptak össze a felek a Bundesligában, és a Dortmund felé billen a mérleg: a Sárga-Feketék 33 alkalommal győztek, a Királykékek 32-szer, míg 29 alkalommal zárult győztes nélkül a Derbi.

A legutóbbi hét derbiből mindössze egyet tudott megnyerni a hazai csapat (2018 áprilisában a Schalke, 2-0-ra), legutóbb a Borussia 2-1-re nyert a Schalke otthonában. A legutóbbi 13 mérkőzésből 12 alkalommal rendre be tudott találni a gelsenkircheniek otthonában a Dortmund a bajnokságban.

A Királykékek idei szezonjára nem lehet panasz, hiszen 14 pontnál járnak, ami már most több, mint kétszer annyi a tavalyi szezonhoz képest, akkor hat pontnál tartottak nyolc fordulót követően. Augusztus 24-e óta nem veszítettek hazai mérkőzést sem, akkor a Bayern München győzte le őket 3-0-ra, és bár itt nem találtak be, de gólok tekintetében is előrébb jár a csapat: 14 szerzett találatnál járnak, ami a tavalyi 5-höz képest látványos fejlődés. Ha szerelésekről van szó, a Schalkénál nincs hiány, csak a Paderborn (222) és a Wolfsburg (221) előzik meg őket ebben a tekintetben (219).

A Dortmund legutóbbi 11 bajnokijából mindössze egyet veszített el, augusztus 31-én az Union Berlin állította meg Favre legénységét 3-1-re. Idegenben hasonló a helyzet, legutóbbi hét idegenbeli mérkőzéséből csak egyet veszített el a BVB, éppen az előbb említettet. A Dortmund szerezte a második legtöbb gólt idáig, ráadásul nyolc játékosuk is feliratkozott a gólszerző listára.

Nagy kérdés persze továbbra is az, hogy a sérült Paco hiányában milyen hatékonysággal működik a csapat gólszerzések terén. Az Inter elleni szerdai Bajnokok Ligája mérkőzésen a csapat képtelen volt betalálni, és mindössze hat alkalommal lőttek kapura tartó lövést a vendégek, mely reprezentálta egy vérbeli csatár hiányát. Csípősérülés miatt Schmelzer sem lesz bevethető, illetve betegsége miatt Marco Reus pályára lépése is kérdésessé vált. Hazai oldalon Bentaleb az egyetlen hiányzó, a Királykékek közel teljes kerettel tudják fogadni így riválisukat.

A mérkőzés 15:30-kor a müncheni Felix Brych sípszavára indul, akinek munkáját Borsch és Lupp fogja segíteni, a negyedik játékvezető pedig Jablonski lesz. A videóbírói szerepet Perl tölti majd be.

15:30 – Revierderby. Heja BVB!

Várható kezdőcsapatok:

Megtört hazai széria, kiállításokban elért mérföldkő – a mérkőzés érdekességei

Megtört hazai széria, kiállításokban elért mérföldkő – a mérkőzés érdekességei

Újabb őrült derbi, amiről lehet sokáig beszélni. A Schalke 2017 szeptembere után volt képes hátrányból felállni, és meccset nyerni, akkor Brémában fordítottak 2-1-re, míg a Dortmund 2017 októbere után veszített el először úgy találkozót, hogy a vezető találatot ők szerezték, akkor a Lipcse tudott fordítani 3-2-re. A mérkőzés érdekességei következnek.

Véget érő hazai széria: A Dortmund a jelenlegi bajnokságban elszenvedte első hazai vereségét Lucien Favre vezetése alatt.

Előkészítések királya: Jadon Sancho 19. bajnoki asszisztját osztotta ki a találkozón. Csupán két játékos volt, aki 31 mérkőzés alatt többször hozta gólhelyzetbe társait, Misimovic (2008/09) 20, De Bruyne (2014/15) pedig 21 alkalommal írta fel magát e tekintetben a kanadai táblázatra a Wolfsburg színeiben.

Gólgazdagság: Axel Witsel kései találata azt jelentette, hogy a Borussia Dortmund mind a 16 hazai bajnokiján legalább két gólt tudott jegyezni.

Dupla kiállítás: Marius Wolf 49. Bundesliga meccsén kapott eltiltást, míg Marco Reus először került kiállításra egyenes úton a német élvonalban. A BVB immáron egy negatív statisztikában ért el mérföldkövet, hiszen 100 különböző játékosát küldték le a pályáról a Bundesligában, de ez volt az első alkalom, mikor egy mérkőzés alatt rögtön két kiállítást is kapott a csapat. Reust 2, Wolfot pedig 3 meccsre tiltották el hétfőn, ami azt jelenti, hogy idén már csak Reus léphet pályára kettejük közül, ő is az utolsó fordulóban.