“Elégedettek lehetünk a szerzett ponttal ezután a mérkőzés után” – a mérkőzés reakciói

“Elégedettek lehetünk a szerzett ponttal ezután a mérkőzés után” – a mérkőzés reakciói

Marwin Hitz és Marco Reus egyaránt nyilatkozott a Skynak a 0-0-ás döntetlent követően: “Többet kell tennünk az előbbre jutásért, több energiát kellett volna belefektetni” – vázolta a kapitány. A mérkőzés reakciói következnek.

Marwin Hitz: “Tudtuk, hogy a Schalke nagy nyomást fog ránk helyezni, felkészültek ránk a héten, és feljebb is tekerték a tempót. Nem kezdtünk túl jól. Szerencsénk volt, hogy a Schalke bár hatékony volt a párharcokban, a fifty-fifty helyezetekben is, rendre megnyerték a labdát, de nem tudták sikerrel befejezni az akcióikat. Elégedettek lehetünk a szerzett ponttal ezután a mérkőzés után.”

Marco Reus: “Többet kell tennünk az előbbre jutásért, több energiát kellett volna belefektetni. Látható volt, hogy nem természetes a játékunk, valami hiányzik a repertoárunkból, ami visszavet minket. Továbbra is dolgoznunk kell önmagunkon – sokkal agresszívebbnek kell lennünk, átültetnünk a terveinket a gyakorlatba, és nyerni kell a meccseket, csak ekkor fog visszatérni a megszokott játékunk.”

Michael Zorc: “A technikai tudásunk valahogy nem volt ma jó – szerdára új lendületet kell vegyünk, fejlődnünk kell. Addig is, újra be kell gyakoroltatni azokat a technikai elemeket, amik most hiányoznak, és nem működnek automatikusan, kissé akadozónak tűnt így a teljesítmény.”

 

A BVB továbbra is veretlen Marwin Hitz-cel – a mérkőzés érdekességei

A BVB továbbra is veretlen Marwin Hitz-cel – a mérkőzés érdekességei

Immáron tizenegyedik alkalommal játszott a Schalke és a Dortmund 0-0-ás döntetlent egymással, ami rekord a Bundesliga történetében, hisz más párosítás még sosem eredményezett ennyi gól nélküli találkozót. A 155. derbi érdekességei következnek.

Erős végjáték: A legutolsó négy, kapura tartó lövés egyaránt a Borussiától érkezett a 73. és 79. percek között, ami pont annyi, mint amennyit előtte a komplett mérkőzésen kísérleteztek. A kapura tartó lövések számában a Schalke dominált 12-8 arányban, ám a Királykékek a 69. percben veszélyeztettek utoljára.

Legelfoglaltabb játékos: Négyszer lőtt a Schalke kapujára, így Jadon Sancho nevéhez fűződik a legtöbb gólszerzési kísérlet mind a 28 játékost figyelembe véve.

Szerelésekben erős: Mats Hummels párharcai 88%-át nyerte meg a mérkőzésen.

Továbbra is veretlenül: Marwin Hitz helyettesítette a beteg Roman Bürkit a kapuban. A dortmundi talizmán mind a nyolc korábbi tétmeccsén nyert a BVB mezében. Az első Ruhr-derbijén többször is próbára tették feladatkörében, de szerencséje is kitartott a két kapufánál, illetve Guerreiro gólvonali mentésénél, így Hitz-cel a kapuban továbbra sem veszített még találkozót a BVB.

Premier: Tobias Raschl első alkalommal szerepelt az első csapat keretében. A 19 éves védekező középpályás eddig a Regionalligában játszott az U23-as csapatban, illetve az U19-eseknek kiírt Ifjúsági Bajnokok Ligájában is csapattag.

Rotáció: A szerdai 2-0-ás vereséget követően a Dortmund öt poszton is cserélt a kezdőcsapatban – a legutóbbi ilyen csere két mérkőzés között márciusban volt esedékes a 3-2-re megnyert mérkőzésen a Hertha Berlin ellen.

Derbytime! Jön a Schalke – Borussia Dortmund párharca

Derbytime! Jön a Schalke – Borussia Dortmund párharca

Szombaton 15:30-tól minden szem a Revierderbyre fog szegeződni, a Schalke otthonába látogat a Borussia Dortmund.

Minden derbi különleges, és izgatottan várják az emberek, de a Dortmund és a Schalke rivalizálása különösen híres. Hosszú évtizedekre nyúlik vissza a két együttes története, melynek elején a Királykékek domináltak, később azonban átbillent a mérleg, és mára a régió Sárga-Fekete fele vallhatja magát erősebbnek mind a pályán, mind pedig szurkolói körben egyaránt. Most a 95. bajnoki Revierderbyre készülnek az ellenfelek, ahol egy dologban biztosak lehetünk: egyik oldal sem fogja könnyen adni a bőrét a másiknak…

A legutóbbi derbi előtt, mely a tavalyi szezon 31. fordulójában volt esedékes, a Borussia Dortmund és az FC Schalke között 42 pont volt a különbség, ilyen nagy szakadékra a korábbi években nem volt példa. Külön fájó pont, hogy azt a derbit épp a Schalke nyerte meg idegenben 4-2-re, mely a csapat bajnoki címébe került… az idei szezonban sokkal szorosabb a két csapat közötti állás, mindössze egy pont az előny a Dortmund javára.

94 alkalommal csaptak össze a felek a Bundesligában, és a Dortmund felé billen a mérleg: a Sárga-Feketék 33 alkalommal győztek, a Királykékek 32-szer, míg 29 alkalommal zárult győztes nélkül a Derbi.

A legutóbbi hét derbiből mindössze egyet tudott megnyerni a hazai csapat (2018 áprilisában a Schalke, 2-0-ra), legutóbb a Borussia 2-1-re nyert a Schalke otthonában. A legutóbbi 13 mérkőzésből 12 alkalommal rendre be tudott találni a gelsenkircheniek otthonában a Dortmund a bajnokságban.

A Királykékek idei szezonjára nem lehet panasz, hiszen 14 pontnál járnak, ami már most több, mint kétszer annyi a tavalyi szezonhoz képest, akkor hat pontnál tartottak nyolc fordulót követően. Augusztus 24-e óta nem veszítettek hazai mérkőzést sem, akkor a Bayern München győzte le őket 3-0-ra, és bár itt nem találtak be, de gólok tekintetében is előrébb jár a csapat: 14 szerzett találatnál járnak, ami a tavalyi 5-höz képest látványos fejlődés. Ha szerelésekről van szó, a Schalkénál nincs hiány, csak a Paderborn (222) és a Wolfsburg (221) előzik meg őket ebben a tekintetben (219).

A Dortmund legutóbbi 11 bajnokijából mindössze egyet veszített el, augusztus 31-én az Union Berlin állította meg Favre legénységét 3-1-re. Idegenben hasonló a helyzet, legutóbbi hét idegenbeli mérkőzéséből csak egyet veszített el a BVB, éppen az előbb említettet. A Dortmund szerezte a második legtöbb gólt idáig, ráadásul nyolc játékosuk is feliratkozott a gólszerző listára.

Nagy kérdés persze továbbra is az, hogy a sérült Paco hiányában milyen hatékonysággal működik a csapat gólszerzések terén. Az Inter elleni szerdai Bajnokok Ligája mérkőzésen a csapat képtelen volt betalálni, és mindössze hat alkalommal lőttek kapura tartó lövést a vendégek, mely reprezentálta egy vérbeli csatár hiányát. Csípősérülés miatt Schmelzer sem lesz bevethető, illetve betegsége miatt Marco Reus pályára lépése is kérdésessé vált. Hazai oldalon Bentaleb az egyetlen hiányzó, a Királykékek közel teljes kerettel tudják fogadni így riválisukat.

A mérkőzés 15:30-kor a müncheni Felix Brych sípszavára indul, akinek munkáját Borsch és Lupp fogja segíteni, a negyedik játékvezető pedig Jablonski lesz. A videóbírói szerepet Perl tölti majd be.

15:30 – Revierderby. Heja BVB!

Várható kezdőcsapatok:

Győzelem a Derbin, Delaney és Sancho tette le névjegyét a Veltinsben!

Győzelem a Derbin, Delaney és Sancho tette le névjegyét a Veltinsben!

Derbigyőzelem, bajnoki éllovasság – ünneplésre fel! A Dortmund legyőzte fő riválisát, a Schalkét 2-1-re a 14. játéknapon, így a 153. Ruhr-vidéki derbi győzelemmel zárult, és tovább folytatódik a csapat veretlenségi sorozata a bajnokságban.

Nagy intenzitással és szenvedéllyel rajtolt el a mérkőzés, és már az első félidőben villant nem egyszer a sárga lap. Első körben Piszczek került fel a bíró kártyájára, majd a túloldalról Oczipka és Sané kapott figyelmeztetést. Gólok terén sem kellett sokat várni: Hakimivel szemben szabálytalankodott Schöpf, majd Reus szabadrúgásából Delaney fejelt a hálóba, aki megszabadult a védőjével, és hat méterről bólinthatott a hetedik percben. Hakimi és Alcácer is próbálkozott rögtön a félidőben, a 15. percben azonban sikertelenül jártak.

A nyitó percekben a Schalke nem tudott kialakítani komoly lehetőségeket, de a 28. percben szögletből kis híján betaláltak, de Bürki remek megmozdulással hárítani tudott. Az egyensúly kissé megváltozott a kezdetekhez képest, a Dortmund dominált, a jól funkcionáló Schalke pedig megakadályozta a Dortmundot abban, hogy megnöveljék az előnyüket, így 1-0-ás előnnyel vonultak szünetre a felek.

Ahogy az óra a 60. percet mutatta, Reus és Harit között kontakt alakult ki a büntetőterületen belül, és a VAR használatát követően Siebert a büntetőpontra mutatott. Caligiuri magabiztosan értékesítette a tizenegyest, így kiegyenlítődött az eredmény. A Schalke továbbra is mélyen védekezett, a Dortmund pedig szenvedett abban, hogy veszélyes területen szerezzen labdát. A kulcspillanatot Sancho hozta el, aki bal szélen kitörve a csereként beállt Guerreiróval összejátszva higgadtan kilőtte a távoli sarkot a 74. percben. Reus öt perccel később lezárhatta volna a mérkőzést, de Fährmann remek reflexeinek hála hárítani tudott. A 85. percben még Guerreiro tudott veszélyeztetni, míg a túloldalon elhaltak a támadások, így 2-1-es győzelemmel zárta a derbit a Borussia Dortmund!

 

Reus: Csak magunkat okolhatjuk az első 65 percért

Reus: Csak magunkat okolhatjuk az első 65 percért

“Míg mi nem játszottunk jól az első félidőben, addig a Schalke megteremtette magának a kellő területet, és több kísérletük is volt a gólszerzésre.” – mondta Marco Reus a skynak a Ruhr-vidéki derbi elvesztését követően. A Borussia támadója érthető módon frusztrált volt.

“A mérkőzésen, miután 1-0-ra állt, világossá vált, hogy mennünk kell az eredmény után” – folytatta Reus. Az ő nézőpontja szerint csapata megtalálta az utat vissza a játékba 65 perc játékot követően. “Másik stratégiára váltva sokkal szélesebbé és mélyebbé varázsoltuk a játékunkat, és sokkal több helyzetet tudtunk teremteni ennek köszönhetően.”

Miután már kettővel vezetett a Schalke, sokkal nehezebbé vált a helyzet, még akkor is, ha a találkozó ezen a ponton is menthető lett volna. Marco Reus ennek kapcsán elmondta: “Teljesen tiszta, hogy csak magunkat vádolhatjuk az első 65 percért. Nem zártuk le eléggé a területet, hagytuk a Schalkét játszani.” A következő mérföldkő a Bajnokok Ligájáért vívott harcban rögtön a hétvégén érkezik, hiszen a Bayer Leverkusen látogat a Signal Iduna Parkba. Jelenleg jobb gólkülönbségük révén megelőzték a Borussiát a vereségnek köszönhetően. Előretekintve a mérkőzésre, Marco Reus csak annyit mondott: “Jobban kell teljesítsünk.”