BMG – BVB | “A csapat mentalitása szenzációs volt, igazán keményen küzdöttünk” – REAKCIÓK!

BMG – BVB | “A csapat mentalitása szenzációs volt, igazán keményen küzdöttünk” – REAKCIÓK!

A Bundesliga 30. fordulójának szombati játéknapján a Borussia Dortmund a Mönchengladbach otthonában 3-2-es győzelmet aratott egy fordulatos mérkőzésen. Ezzel a győzelmével a BVB megelőzte a Hoffenheim csapatát és a dobogó harmadik fokára lépett. A mérkőzés után Sven Bender és Thomas Tuchel nyilatkozott: 

3-2-es győzelem Mönchengladbachban, mi volt a győzelem kulcsa?
Sven Bender: A csapat hozzáállása, az a szellemiség, amiben játszottunk, az hogy nem adtuk fel, még akkor sem, ha az elején rengeteg helyzetet alakítottunk ki, de a befejezések nem sikerültek – figyelmetlen hibákat követtünk el elől. És igen… nem tudtuk hamar eldönteni a találkozót, ehelyett hosszú ideig nyitott mérkőzés lett. A csapat mentalitása szenzációs volt, igazán keményen küzdöttünk. Ez egy hihetetlenül megterhelő idegenbeli meccs volt, de egyébként élvezetes játék volt számunkra és a szurkolóink számára is. Amikor győztesen hagyod el a pályát, akkor mindig kétszer olyan jó érzés.

Thomas Tuchel: Tudtuk azt, hogy egy győzelemmel felléphetünk a harmadik helyre, de a mérkőzés előtt azt is tudtuk, hogy milyen nehéz lesz a kívánt győzelmet elérni, pláne hogy Gladbachban mindig komplikált nyerni. Tudtuk, hogy bátran kell játszanunk, a védekezést is jól meg kell szerveznünk, de a labdákat sem szabad elszórnunk és előre fele is veszélyesen kell támadnunk, amikor lehetőségünk adódik rá. Mindezt sikerült végrehajtanunk. A legpozitívabb, hogy győzni tudtunk egy olyan mérkőzésen, mely sokáig nyitott volt és különlegesen fordulatos. A gól, amit az első félidőben kaptunk 50%-ban egy öngóllal is felér, de később sikerült egy valódi öngólt is összehoznunk. Hirtelen már 2-1-re mentek a hazaiak, de nem tudtuk hogyan, hisz úgy éreztük addig a pontig nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. Nagyon jó érzés volt látni a reakciókat ezután. A hangulat egy pillanatra elkapott engem is, nagyon büszke vagyok a játékosaimra, mindannyiukra.

D98 – BVB | Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki.

D98 – BVB | Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki.

Siralmas. Máshogy nem lehet jellemezni a Borussia Dortmund idei teljesítményét. Okkal merül fel bennünk a kérdés, hogy hol állna Tuchel csapata most, ha a nyáron nem forgatnak vissza a csapatba egy kamionnyi pénzt? Most épp a Darmstadt volt az aktuális büntetés-végrehajtó, 2-1-re verték szeretett csapatunkat a Jonathan-Heimes stadionban. 

A mérkőzésről bővebben igazából nincs is értelme beszélni, nincs mit elemezni, értékelhetetlen. Viszont hátha van olyan, aki nem látta eme “csodás” produktumot, ezért röviden összegeznénk. Szóval történt ugyebár, hogy hétközben Dárdai Pál Herthája ellen kényszerült túlórára (szintén saját magának köszönhetően) a Borussia és egészen a büntetőpárbajig húzták a randevút. A Dortmund továbbjutott, utazhatott a tökutolsó Darmstadthoz, a keddi lisszaboni BL-míting árnyékában. Nos, ugyebár ilyenkor két lehetősége van egy edzőnek: egyrészt vagy kiküldi a csapatát és erőből behúzza a meccset, vagy pedig létezik egy olyan opció is, hogy bízva a keret mélységében, pihenteti az ászokat és a még mindig erősebbnek számító cseresorral próbál érvényesülni, akár egy-két fiatal bedobásával megfűszerezve. Az eredményt nézve Tuchel a másodikat választotta és nem jött össze neki. De mégsem. Játszott Bürki, Reus, Guerreiro, Aubameyang, Sokratis, Weigl, a sérüléssel küszködő Dembélé és Schürrle is. Mind-mind olyan játékosok, akikre kulcsszerep hárulna a keddi mérkőzésen. Sokratis hátul megkapta a betonbiztos Burnic – Ginter védőpárost, meg mellé a feladatot, hogy indítsa a támadásokat is, mert Tuchel szerint abban nagyon jó a görög. De ne menjünk bele, ez már elemzés lenne.

Essünk át a kötelezőkön: 
Az első tíz percben a Darmstadt annyi helyzetet hagyott ki, mint amennyi 2017-ben összesen nem adódott a meccs előttig számukra – Rosenthal fejesét Bürki védte, pár perccel későbbi lövését pedig a kapufa hárította. A lövést megelőzően a Darmstadt végig gyalogolt a sétáló Dortmundon(csakhogy éreztessük a mérkőzés tempóját) –  a volt frankfurti egyedül vezethette a labdát Bürki kapujára. Húsz perc után aztán szépen végig nézte a védelem, ahogy Ginter oldala teljesen üres marad, majd azt is, ahogy 7! dortmundi játékos tekintete között centereznek a hazaiak, Boyd megpattanó gyatra lövésébe pedig csak beleérni tudott Bürki, 1-0. A félidő derekán aztán Reus végezhetett el szabadrúgást tökéletes helyről, lökete azonban a keresztlécen csattant. A 44. minutumban aztán Durm próbált cselezni a baloldalon, merthogy most ő ott játszott – labdája sikeresen el is jutott Morhoz, aki egy érintéssel próbálta indítani Reust, de Guerreiro arra járt és megunva a töketlenkedést a hálóba bombázott, 1-1. Itt mindenki érezte, hogy csodának kellene a szünetben történnie ahhoz, hogy a BVB értékelhető produkciót nyújtson a második játékrészben. A csoda elmaradt, ahogyan a helyzetek is. Tuchel aztán bedobta Kagawát és Dembélét, merthogy utóbbinak nagyon kellenek sérülten a játékpercek, előbbi meg nem bírta volna az elejétől. A csere bejött, öt perccel később az óriási iram közepette a Darmstadt passzolgatott a sétáló dortmundi védelem jobboldalán, majd Colak úgy döntött, hogy kapura ereszti. Senki sem támadta meg, Bürki ugyan elindult, de ezzel csak azt érte el, hogy könnyedén guríthatta el mellette a labdát a 23 éves támadó, 2-1. Ilyenkor persze egy jó csapat beszorítja az ellenfelét és megpróbál kiegyenlíteni. Nos, ezután még három darmstadti ziccer következett – vagy Bürki tolta kapufára, vagy a szerencse mentette meg a Borussiát a még kínosabb égéstől.

Óriási lehetőséget hagyott ki a csapat, hiszen a Lipcse, a Frankfurt és a Hertha is kikapott, míg a Bayern csak az utolsó pillanatokban nyerte meg a találkozót.

A mérkőzés értékelhetetlen, Tuchel folytatta hagyományát és egymás után kétszer nem rakta fel ugyanazt a csapatot a bajnokságban, ellenben a húzóemberek legalább teljesen ki lettek facsarva, a csapat morálja a pokolban, indulás Lisszabonba!

Az ilyen mérkőzések jobbá teszik a csapat hangulatát

Az ilyen mérkőzések jobbá teszik a csapat hangulatát

Önkritikus, ámbár megkönnyebbült dortmundiak beszéltek a Sporting elleni sorsdöntő mérkőzés lefújása után a német médiának. Thomas Tuchel, Gonzalo Castro, Julian Weigl és Michael Zorc nemcsak a Sporting felett aratott győzelemmel, hanem a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé való bejutással kapcsolatban is megszólalt.

THOMAS TUCHEL
Egy nagy levegőt kellett vennem a hármas sípszó után, nagyon kemény mérkőzés van a hátunk mögött. Nehezen tudtuk a mérkőzés áramlását szabályozni, nagyon kemény munkát végzett a védelmünk, de a támadójátékunkba is rendre hiba csúszott. Az volt a terv, hogy négy középpályással állunk fel, hogy kontrollálni tudjuk a pályán történő dolgokat, de ez nem nagyon jött össze. A Sporting nem feltartott kézzel jött, felvállalták a csatákat és hátul mindösszesen három embert hagytak. Nem tudtuk játszani a rövid passzos játékunkat, nagyok voltak a távolságok, így sokszor el kellett tolni a támadásokat. Ennek ellenére boldogok vagyunk, hiszen győztünk. Az elért eredményre kell koncentrálnunk és a pozitív oldalát nézzük. Négy meccs után továbbjutottunk – ez nagyszerű. Újult energiával kell a Hamburg-meccs elé néznünk. Nagy erőt ad nekünk, hogy egy ilyen szoros mérkőzést sikerült megnyernünk.

GONZALO CASTRO
Egy nehéz és kemény mérkőzés van mögöttünk. Végül is a lényeg az, hogy nyertünk és továbbjutottunk. A második félidőben szenvedtünk, nem volt meg a frissesség.

MATTHIAS GINTER
Ez egy kemény mérkőzés volt. Azt érezhettétek, hogy egy kicsit bizonytalanok is vagyunk. Persze ez érthető, hogy nem duzzadunk az önbizalomtól az utolsó pár meccs tükrében. Viszont jól védekeztünk a meccs második felében, igazságos eredmény született. Nem gáláztunk, nem sziporkázott a teljesítményünk, de nyertünk. A győzelem erőt adhat ahhoz, hogy mérkőzésről-mérkőzésre magasabb szinten teljesítsünk és visszanyerjük önbizalmunkat.

JULIAN WEIGL
Mindent beleadtunk a meccsen. Úgy érzem ez jól látszódott. Az egész csapat odatette magát és teljesen kimerült. A szünet előtt volt két jó húzás és meg volt az esély, hogy 2-0-val menjünk az öltözőbe. Lezárhattuk volna a meccset, de így kőkeményen kellett küzdenünk és átéltünk pár ijesztő pillanatot is. A Sporting keményen játszott, mindent beleadott, egyből letámadtak, ahogyan elvesztették a labdát. Az ilyen győzelmek óriásit lendíthetnek a csapat morálján, jobbá teszik a hangulatot.

MICHAEL ZORC
Gratulálok a csapatnak, a játékosoknak, a stábnak. Megérdemelt győzelem és megérdemelt továbbjutás a legjobb 16 közé. Az edző jól mondja, ez nem egy látványos mérkőzés volt, nem tudtunk építkezni, nem sikerült átvenni a területeket, azonban sikeresek voltunk. Még keményebben kell dolgoznunk, hogy az 1-0-ás eredményen javítsunk. Négy mérkőzés után továbbjutni óriási eredmény.

Tuchel: Semmi szükség nem volt arra, hogy ennyire izgalmassá tegyük

Tuchel: Semmi szükség nem volt arra, hogy ennyire izgalmassá tegyük

“Különleges hangulat volt, és különleges győzelmet szereztünk.” Thomas Tuchel nem érezte szükségét annak, hogy a 3-2-es Bréma elleni győzelmet követően a Liverpoolról beszéljen. Íme a BVB trénerének gondolatai a…

… 3-2-es győzelemről: “Semmi szükség nem volt arra, hogy ennyire izgalmassá tegyük. De a végén a légkör varázslatos volt, egyike a legjobbaknak. Remek mentalitással és kvalitással álltunk elő. Nem lettünk idegesek, és képesek voltunk folyamatosan fokozni a nyomást. Ez egy megérdemelt győzelem volt, de a szerencse is mellénk állt.”

… az első félidőről: “Rengeteg apró technikai hibát vétettünk. de ettől függetlenül megvoltak a helyzeteink. A befejezéseinkből hiányzott a lélekjelenlét és az egyenletesség, ami a korai vezetést eredményezhette volna számunkra. A reakcióval, a teljesítménnyel és az eredménnyel mindazonáltal elégedett vagyok.”

… a cserékről: “Igazi áldás, hogy olyan játékosaim vannak, akikre lehet számítani, akik új lendületet tudnak a játékba vinni a pályán: játékosok, akik jó oldalra tudják állítani az egójukat, és nem bosszankodnak azon, hogy miért nem ők kezdtek. Ezúton is szeretném köszönetem kifejezni a játékosok irányába.”

… Liverpoolról: “Hagyok némi időt magamnak, és kiélvezem most a mai győzelmet. A mai nap különleges légkör vett minket körbe, és különleges győzelmet arattunk a Werder ellen. De holnaptól kezdve minden erőnkkel a Vörösökre fókuszálunk.”

BVB – SVW |Vissza a megkezdett útra

BVB – SVW |Vissza a megkezdett útra

A Borussia Dortmund ezen a hétvégén biztosíthatja részvételét a következő BL-kiírásban, sőt egy kis ’gladbachi segítséggel akár az is eldőlhet, hogy a sárga-fekete alakulat már nem végez a másodiknál rosszabb helyen a Bundesligában. Mindez persze a legkevésbé sem érdekli Thomas Tuchel vezetőedzőt.

„Egy percig sem foglalkoztunk ezzel, és a jövőben sem fogunk ezen gondolkozni.” A rövid válogatott szünet utáni legfontosabb dolog Tuchel szerint, hogy „visszatérjünk a megkezdett útra és továbbra is a saját játékunkat játsszuk.”

A szombati ellenfél azonban egy teljesen kiszámíthatatlan alakulat. „Amikor már mindenki azt gondolná, hogy a Brémánál elég rosszul állnak a dolgok, akkor hirtelen jó teljesítménnyel rukkolnak elő és aratnak néhány meglepő győzelmet,” mondta Tuchel, utalva a Werder legutóbbi két, magabiztos győzelmére; először a kupából búcsúztatták a Leverkusent, majd a bajnokságban is legyőzték a gyógyszergyáriakat.

„Úgy készülünk, hogy a lehető legjobb Bréma áll ki ellenünk, amit csak ismerünk.”

Tuchel azt is hozzátette, hogy egy technikailag nagyon képzett játékosokból álló ellenféllel kell megküzdeni, akik egy meccsen bármikor képesek jó teljesítményt nyújtani, de hiányzik belőlük az a konzisztencia, amivel előkelőbb helyet is elfoglalhatnának a tabellán. „Mindent figyelembe véve kiszámíthatatlanok, bármelyik csapatot meg tudják verni, ha jó napot fognak ki, de egy a tabellán mögöttük álló csapattol is bármikor gond nélkül ki tudnak kapni.”

A két csapat általában izgalmas mérkőzéseket szokott játszani, ezt támasztja alá az a statisztika, hogy nincs még egy párosítás a Bundesliga történelmében, amelyben többször fordított volna 0-1-es hátrányról az egyik csapat; ez eddig tizenötször jött össze.

Ez lesz a 91. párharc a csapatok között, és eddig csupán háromszor nem született gól a Borussia-Werder párosításban, így tehát a semleges szurkolók is bízhatnak abban, hogy gólgazdag találkozót látnak majd.

Nem túl rózsás a Werder helyzete a Bundesligában, ugyanis a Münchenben elszenvedett vereségüknek, illetve a Mainz elleni döntetlenjüknek köszönhetően csupán egy ponttal állnak az osztályozót érő, 16. hely előtt hét fordulóval a bajnokság vége előtt.

A BVB pontosan egy éve nem szenvedett vereséget hazai pályán, azóta 15 mérkőzést nyert meg két döntetlen mellett. Ezzel szemben a Bréma legutóbbi négy idegenbeli túrájából hármat is vereséggel abszolvált, de már így is több pontot szereztek a Weser Stadiontól távol, mint a tavalyi szezonban.

A Dortmund legutóbbi kilenc Werder elleni meccséből nyolcat megnyert és zsinórban nyolc győzelemnél tart a zöld-fehérek ellen hazai környezetben. Legutóbb 2007 áprilisában tudott nyerni a Signal Iduna Parkban a brémai csapat; Klose és Diego alakította ki akkor a 2-0-ás végeredményt.

Nem feltétlenül jelent előnyt a sárga-feketéknek, ha előnyt szereznek a Werder elleni találkozókon. Kilenc olyan alkalom is volt, amikor a BVB 1-0-ás előnyre tett szert, mégis vereséget szenvedett – ez más Bundesliga csapat ellen nem fordult elő ennyiszer, azt azonban hozzá kell tenni, hogy senki ellen nem tudott többször ugyanilyen hátrányról fordítani a csapat.

Thomas Tuchel fiai nagyon jó formában vannak, december 15-e óta nem kaptak ki tétmérkőzésen, ami tíz találkozót jelent vereség nélkül. Legutóbb 2012-ben produkált ilyen szériát a Dortmund. Ezzel szemben a Werder életben tart egy nem túl dicsőséges sorozatot, legutóbbi harminc meccsén egyaránt kapott gólt, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a zöld-fehér gárda legutóbbi öt meccséből csupán egyet veszített el.

A Dortmund ezzel a meccsel egy nehéz szériát kezd meg, és nagyon fontos lenne, hogy ez megalapozza a csapat következő heteit, ugyanis a következő 19 napban nem kevesebb, mint hat mérkőzés vár Thomas Tuchel fiaira. A Bréma után sorrendben a Liverpool, a Schalke, a Liverpool, a mumus Hamburg és a kemény Hertha lesznek a BVB ellenfelei – három különböző sorozatban.