A szurkolók hihetetlen lökést adtak – a mérkőzés reakciói

A szurkolók hihetetlen lökést adtak – a mérkőzés reakciói

Axel Witsel alig találta a szavakat, mikor a közönségről nyilatkozott: “Ez volt az első alkalom a karrierem során, mikor a szurkolókat ennyire éreztem. Miután egyenlítettek, nagyon erősen éreztük a támogatásukat, egyszerűen hihetetlen volt.” A mérkőzés reakciói következnek.

Lucien Favre: “Uraltuk a mérkőzést, 75%-os labdabirtoklással zártunk, hihetetlen ez a szám. Képesek voltunk az első félidőben kialakítani pár helyzetet. Miután megszereztük a vezetést, teljesen fölösleges hibából kaptunk be egyet mi is. A csapat azonban jól reagált, száz százalékos odaadással hajtottak a győzelemért. Nagyon fontos, és egyben megérdemelt győzelem volt ez még úgy is, hogy az ellenfelünk jól játszott, remekül szerveződtek. A Stuttgart gyakran leparkolta a buszt a kapujuk előtt, nehéz volt területeket találni, holott mindent megpróbáltunk. A Stuttgart üldözött minket, és ez adott számunkra lehetőséget a végén. Összegezve, ez egy megérdemelt győzelem volt.”

Marco Reus: “Az időjárás brutális volt ma. Uraltuk a játékot, de a Stuttgart kontrákból veszélyesnek bizonyult. Az első játékrészben megnehezítettük a magunk dolgát, mindig elfogytunk, mikor a befejezésre került volna sor. A második félidőben fokozni tudtuk úgy a tempót, hogy közben türelmesek maradtunk. A legfontosabb az volt, hogy egy percre se rendült meg a magunkba vetett hitünk, el tudtuk hinni, hogy miénk a meccs 1-1 után is, valamint azt is, hogy győzhetünk, amit ma megérdemeltünk. Trükkös volt a büntető, amíg vártam 2-3 percet is a labda mögött, ráadásul az eső minden szögből szakadt, de igazából hasonló szituáció volt az eddigiekhez, tudtam, el kell dönteni. Ez csupán egy kapuralövés, erre fókuszáltam, és örülök, hogy sikerült eredményesen végrehajtanom a tizenegyest. Miután már 2-1-re vezettünk, majd még egy találatot jegyeztünk, gondolhatják, mennyire boldogok voltunk. Újabb kemény mérkőzésen vagyunk túl, de megmutattuk: mentálisan is erősek vagyunk. Az ilyen mérkőzésekből tanulnunk kell, el kell fogadjuk, hogy az ellenfeleink tudják, miképp játszunk, és meg kell őrizzük a türelmünket.”

Axel Witsel: “Nagyon fontos volt, hogy győztesen hagyjuk el a pályát, hogy pontok terén legalább azonos szinten maradjunk a Bayernnel. Az időjárás borzasztó volt, de képesek voltunk elvégezni a feladatunkat. Nehezen lehetett megmondani, a labda hogy reagál, hol köt ki, ez kifejezetten bonyolulttá tett mindent. A szurkolók hihetetlen lökést adtak. Ez volt az első alkalom a karrierem során, mikor a szurkolókat ennyire éreztem. Miután egyenlítettek, nagyon erősen éreztük a támogatásukat, egyszerűen hihetetlen volt.”

Marius Wolf: “Az akaratok csatáját játszottuk. Igazán akartuk a győzelmet, és igazán akartunk gólokat szerezni. Miután egyenlítettek, mi csak tettük tovább a dolgunkat. Tudtuk, hogy lesz még lehetőségünk, és pontosan így is történt. Nagyon akartuk a mai találkozót, és ezt úgy gondolom láthatta mindenki. Minden mérkőzést meg akarunk nyerni, ami ezután jön. A szurkolóink támogatása abszolút szenzációs volt egész héten, és ez most sem volt másképp – mindig számíthatunk rájuk, különösen itt, Dortmundban. Egyszerűen hihetetlen, ahogy támogatnak, és ez rengeteget lök rajtunk. Természetesen meg kell szabaduljunk az egyéni hibáktól, de azt is megtanultuk, hogy akkor is menni kell tovább, ha épp visszaesést tapasztalunk. Mikor Paco betalált, láthatták, mennyire akartuk ezt, és ez így is van rendjén.”

Reus az elmúlt két szezon gólszámát összegyúrta az idei szezonra – a mérkőzés érdekességei

Reus az elmúlt két szezon gólszámát összegyúrta az idei szezonra – a mérkőzés érdekességei

A Sárga-Feketék tizennyolc kísérlettel bírtak a mérkőzésen. Ron-Robert Zieler ötször védett ugyan, de így is három kapott góllal zárt. A Dortmund 3-1-es győzelme azt jelentette, hogy a kitűnő hazai sorozat tovább folytatódik. A mérkőzés érdekességei következnek.

Egy sikeres szezon: A Dortmund ebben a szezonban 57 pontnál jár, ami máris kettővel több, mint a tavalyi komplett idényben.

A hazai sorozat folytatódik: A bajnokságban Lucien Favre vezetésével továbbra is veretlen otthon a Dortmund, 11 győzelmük mellé két döntetlen párosul. Ha csak a hazai eredmény számítana, a Dortmund vezetné a tabellát 35 megszerzett egységgel.

Második hely: A győzelem ellenére a Dortmund elveszítette vezető helyét a Bayernnel szemben. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ötödik játéknap óta először nem a Sárga-Feketék állnak az élen, a szeptember vége óta tartó sorozat ezzel ért véget.

Létfontosságú gólok: 113 bajnoki góljából 47 során Marco Reus szerezte meg az 1-0-ás vezetést csapatának. Ez a gólja a 14. volt a szezonban – ami azt jelenti, hogy már most többet jegyzett, mint az elmúlt két bajnoki kiírásban együttvéve.

Éleslátás gólok terén: Reushoz hasonlóan Paco Alcácer is 14. bajnoki találatát szerezte meg tegnap. Ötször lőtt kapura, többször próbálkozott, mint bárki más a mérkőzésen.

Passzkirály: Jadon Sancho 15. alkalommal készített elő gólt a szezonban. 1992/93 óta készítenek erről statisztikát, és azóta nem volt olyan dortmundi játékos, aki 25 mérkőzés alatt ennyiszer adott gólpasszt.

Szupercsere: Christian Pulisic állította be a 3-1-es végeredményt. A Dortmund 16 gólja született eddig cseréből, ami területen vezet a csapat a többi csapattal szemben. Ez volt az első alkalom idén, hogy Pulisic érintett volt a párharc mindkét mérkőzésén egy gólban.

Kései gólok: 17 gól az utolsó 15 percben: a Dortmund ebben is listavezető!

Támadó felfogás: Paco Alcácer, Marco Reus és Mario Götze először volt egyszerre kezdő a Bundesligában idén.

Debütáns: Leonardo Balerdi először volt keretbe nevezve a Bundesligában.

Fair-play díjas első félidő: Csupán egy szabálytalanásogt követtek el az első félidőben, ami a legalacsonyabb szám a Bundesliga rekordjaiban, melyet 1992/93 óta jegyeznek.

Hatékonyság: A Stuttgart egyetlen kapura tartó lövéséből gól is született.

Fontos győzelmet arattunk a VfB Stuttgart felett hazai pályán

Fontos győzelmet arattunk a VfB Stuttgart felett hazai pályán

3-1-re győzött a Dortmund a Bundesliga 25. fordulójában, a Stuttgart nem bírta a nyomást a kései percekben. Bár a bajorok átvették a vezetést (köszönhetően a 6-0-ás kiütésüknek a Wolfsburggal szemben), Lucien Favre csapata még mindig ugyanannyi ponttal bír, mint a címvédő.

A VfB nem úgy nézett ki, mint aki bebarikádozná magát a kapu elé, sőt, arra törekedtek, hogy színt vigyenek a játékba, és megnehezítsék a Dortmund dolgát. A legnagyobb helyzet az első félidőből pont hozzájuk köthető: egy eladott labdából Zuber indulhatott meg, aki Gonzaleznek passzolt. Lövése az érkező Bürki mellett elhaladt ugyan, de kevéssel elhibázta a jobb szélső kapufát a 31. percben.

A harmadik percben Götze és Alcácer összjátéka ugyan remekül nézett ki, eredménye nem volt, és a Dortmund képtelen volt azt a nyomást ráhelyezni az ellenfélre, mint kedden a Tottenham ellen. A svábok jó munkát végeztek az ellenfél leállításában, de a hazaiak így is ki tudtak alakítani helyzeteket: a 14. percben Götze hiába brusztolt remekül, Alcácer nem tudta elérni a labdát, majd öt perccel később Reus és Witsel próbálkozott gólszerzéssel, de mindkettőt hárították. A nagy intenzitású esőzésben a BVB képes volt megnehezíteni a vendégek kapuját védő Zieler dolgát: Sancho próbált szerencsét a 37. percben, majd öt percre rá Guerreiro járt közel a gólcsend megtöréséhez. A BVB volt az első félidőben a dominánsabb (76% labdabirtoklás), de képtelenek voltak ezt gólokban érvényesíteni.

A 60. percben Sanchót rántotta le Castro és Zuber a büntetőterületen belül. A döntést megvizsgálták a VAR segítségével, ahol megállapították, hogy területen belül történt az eset, így büntetőt ítéltek. Reus állt a labda mögé, aki végül eredményesnek bizonyult, így a 62. percben jegyezték a mérkőzés első találatát. Nem sokkal később, a 69. percben Alcácer tört kapura Guerreiro labdájával, de nem tudta Zielert átejteni. A másik oldalon viszont Castro szabadrúgásából Kempf tudott fejelni, és kísérlete sikeres volt, így a 71. percben kiegyenlített a kiesés elől menekülő sváb alakulat.

A Dortmund újra keményen kezdett nyomni a vezetésért, és a 77. percben Alcácer kevés híján be is talált szabadrúgásból, ám sokáig nem bánkódhatott, mert hat perccel később már eredményes volt a spanyol. Egy hosszú Akanji-indítás megtalálta Hakimit a bal oldalon, aki Sanchohóz passzolt. Az angol ifjő megtalálta Reust, a kapitány lövését viszont blokkolták – a kipattanó labda Pulisic-hez érkezett, de mielőtt kezdeni tudott volna vele valamit, Alcácer villámgyorsan döntött, és a fölső léc alá vágta, 2-1-re módosítva az eredményt. A hosszabbításban már Pulisic döntött, Witsel és Götze remek felépítéséből beállította a végeredményt, 3-1-re győzött így a Dortmund.

A mérkőzés összefoglalója:

A századik Stuttgart elleni mérkőzés következik

A századik Stuttgart elleni mérkőzés következik

A Borussia Dortmund és a VfB Stuttgart közös történelme régi időkre nyúlik vissza, szombat délután pedig szép jubileumot ünnepelnek a felek. Hogy végül ennek ki örül majd jobban, hamarosan kiderül.

Tíz mérkőzése maradt a szezonból Lucien Favre csapatának, már nem nyomja teherként a vállakat a Bajnokok Ligája szereplés, nincs kupa és eltűnt a Bayernnel szemben sokáig fennálló, olykor tetemesnek is mondható pontelőny. A Stuttgart ellen kis túlzással új szezont kell kezdenie a megtépázott fekete-sárga seregnek, de ha sikerül ezt a tíz mérkőzést a legjobb tudásuk szerint teljesíteni, akkor még korai lenne lemondani a salátástál elhódításáról.

A Borussia mindössze egyetlen mérkőzést veszített el a svábok ellen a legutóbbi tizenöt találkozás alkalmával, azt is idegenben a tavalyi szezonban, összességében pedig a legutóbbi tíz találkozóból nyolcat is meg tudott nyerni a BVB. Ezzel együtt nem bízhatja el magát a gárda, ugyanis a Stuttgart remek formába lendült az elmúlt hetekben, legutóbbi két mérkőzésén négy pontot szerzett, múlt vasárnap pedig valósággal kiütötte a Hannovert hazai pályán.

Ami szintén bizakodásra adhat okot, hogy a Dortmund legutóbb 2018. május 5-én szenvedett vereséget saját közönsége előtt a Bundesligában, idén még senki nem tudta bevenni a Signal Iduna Parkot, igaz, ponttal már két gárda is távozott, a Hertha és a Hoffenheim is ikszelni tudott a Borussiával a Ruhr-vidéken. A Stuttgart idegenbeli mérlege meglehetősen gyászos képet fest, legutóbbi hat idegenbeli bajnokijukból ötöt is elveszítettek egy döntetlen mellett, utoljára a Nürnberget sikerült legyőzniük vendégként még novemberben.

Lucien Favre biztosan nem számíthat sérülés miatt továbbra sem Lukasz Piszczekre, de Maximilian Philipp játékára sincs esély szombat délután. A csapatok közeli múltja egyébként sok gólt ígér, az utolsó tíz Dortmund-Stuttgart ütközeten 42 gólt láthatott a publikum, ami 4,2-es mérkőzésenkénti átlag – ebből ráadásul 31-et a BVB szerzett. A Dortmund legutóbbi tizenöt meccsén csupán egyetlen egyszer kapott ki a sváboktól, de hiába az utóbbi évek hatalmas dortmundi fölénye, a párharc örökmérlege még mindig a piros-fehérek javára billen, igaz, utoljára 2007. február 4-én egy Mario Gomez találattal sikerült utoljára elvinniük a három pontot a Ruhr-vidék fekete-sárga feléről.

Érdekesség, hogy a Stuttgart fennállása során mindössze egyetlen alkalommal kapott hét gólt Bundesliga-meccsen, a Bundesliga első szezonjában a BVB 7-1-re gázolta el a svábokat 1964 márciusában.

Négy góllal rázódott vissza a bajnokságba a Dortmund

Négy góllal rázódott vissza a bajnokságba a Dortmund

A válogatott szünet nem törte meg a Borussia lendületét, sőt: áldozatul ezúttal a VfB Stuttgart esett, akik nulla lőtt gól mellett négyet kaptak a lendületes Borussiától.

A remek formát mutató Dortmund, mely előző négy tétmeccsét egyaránt megnyerte nem adott alább, rögtön a második percben megszerezte a vezetést (és mint kiderült, a győztes gólt is): A bal szélen megszerezve a labdát Larsen indította Reust, akinek ívelését Baumgartl állította meg – balszerencséjére azonban a kipattanó Sancho elé került, aki nyolc méterről nem hibázott, és vezetéshez juttatta a vendégegyüttest.

Az ezt követő percekben a BVB átadta a labdát a VfB-nak, de hiába, az első komolyabb veszélyre a 20. percig kellett várni, Gentner lövését azonban Bürki hárítani tudta. A Sárga-Feketék a már megszokott módon növelték a tempót, és a Stuttgart csak árnyékokat üldözhetett: a 23. percben ráadásul a második gól is megérkezett, Reus remek labdával szolgálta ki Piszczeket, akinek középre ívelését Alcácer nagyon okosan továbbította, így Reus tovább tudta növelni az előnyt – és ha már Alcácer, menetrendszerűen érkezett az ő találata is: Reus fülelt le egy Pavard passzt, amiből Paco újabb előnynövelést tudott kiaknázni. 3-0, és még csak a 25. percben járunk!

A félidőben a svábok 5-3-2-es formátumra váltottak, és kis híján visszahozták magukat a mérkőzésbe, de Gentner egy szögletet követően nem tudott végül a hálóba fejelni. Később Tommy és Ascacibar is megpróbálkozott a szépítéssel, de előbbi oldalhálót lőtt, utóbbi kísérletét pedig Bürki pazarul hárította. A Dortmund óvatosabb játékkal rukkolt elő, amivel Favre elégedetlen volt, hiszen ilyenkor jönnek elő a gyermeteg hibák, amiket tavaly is láthattunk, és a VfB mutatókban a Dortmund fölé nőtt – a Dortmund csupán kontrákból és egy veszélyes Hakimi helyzetből gazdálkodott a 75. percben. Mivel az elkövetkező három hétben a Dortmund még hat meccset játszik, érthető volt, hogy alacsonyabb fokozaton kívánják már lehozni az eredményt – igaz, erről Philippnek nem szóltak, aki öt perccel a vége előtt beverte az utolsó szöget a koporsóba, és megszerezte a csapat negyedik, egyben zárógólját is.

Rég láttunk ilyen kényelmes, de sima győzelmet, ami viszont biztos, hogy a jövő heti Bajnokok Ligája forduló előtt pontosan erre volt szükség – nem kisebb csapat következik, mint az Atlético Madrid, melyre jó formában készülhet Favre legénysége.