Átigazolási pletykák

Szakmai stáb – Thomas Tuchel

ÉLETRAJZ

Thomas Tuchel 1973. augusztus 29-én született, és profi labdarúgó karrierjének első állomása a helyi TSV Krumbach együttese volt. Később az FC Augsburgba igazolt – amely akkoriban a negyedosztályban szerepelt – majd a Stuttgarter Kickers labdarúgója lett 1992-ben. Mindössze nyolc alkalommal lépett pályára a német másodosztályban, amikor az egy osztállyal lejjebb szereplő SSV Ulm játékosa lett, ahol 69 alkalommal lépett pályára, mielőtt krónikus porcsérülése miatt korán fel kellett hagynia a profi focival.

Tuchel tehát korán, 25 éves korában kénytelen volt szögre akasztani a cipőt, de a játék iránti étvágya nem csökkent. Egykori ulmi edzője, Ralf Ragnick hatására  edzői karrierbe kezdett és a VfB Stuttgart U19-es csapatának az irányítását bízták rá. Öt évvel később visszatért Augsburgba ahol három éves szerződést kötött, és az ifjúsági csapat koordinátora lett, majd ezt követően igazolta le a Mainz, ahol első szezonjában rögtön megnyerte a csapattal az U19-es német bajnoki címet. Annak ellenére, hogy nem rendelkezett felnőtt csapat irányításának a tapasztalatával, 2009 nyarán a klub kinevezte Jörn Anbdersen utódjának a Mainz első csapatánál.

Tuchel első szezonjában a Mainz a Bundesliga tabella figyelemre méltó kilencedik helyén végzett. A következő szezont hét egymást követő győzelemmel kezdte a csapat, ráadásul az Allianz Arénában legyőzte a rekordbajnok Bayern Münchent 2-1-re. A klub történelme során először Európa Liga-selejtezőt érő ötödik helyen fejezte be a 2011/2012-es bajnokságot, a selejtező harmadik körében azonban a román Gaz Metan Medias megállította a csapatot.

A következő két szezonban már egyaránt csak a tizenharmadik helyre sikerült lavíroznia a Mainzot, azonban a 2013/2014-es szezon utolsó játéknapján a Hamburg 3-2-es legyőzésével ismét biztosította Európa Liga-selejtezős részvételét a hesseni alakulat. 24 órával később azonban a 2011-ben a Német Labdarúgó Szövetség által az év edzőjének választott Tuchel lemondott vezetőedzői posztjáról, és úgy döntött, nem tölti ki a még egy évig érvényes szerződését, és egy éves szabadságra vonult.

Amíg ő volt a Mainz vezetőedzője, Tuchel kiérdemelte a német futball egyik legtaktikusabb fiatal edzője jelzőt, rendszeresen váltogatva csapata formációit attól függően, milyen ellenféllel kellett szembenézniük, miközben mindig hűséges maradt az egyedi találmányaihoz. „Minden bizonnyal a Mainznál kialakított stílus az, ami igazán jellemző rám: gyors támadás építés és támadóközpontú futball,” mondta egyszer a német die Zeit újságnak.

Nem mehetünk el szó nélkül mellette, hogy Tuchel a Mainz történelmének legsikeresebb edzője. A klub meccsenként több pontot szerzett átlagosan (1.41), mint Jürgen Klopp-pal (1.13), aki hosszú idő után először juttatta fel az első osztályba a csapatot a 2005/2006-os szezonban. Az öt év alatt, amíg Tuchel ült a mainzi kispadon, a csapat több győzelmet szerzett, mint ahányszor vesztesen hagyhatták el a gyepet (65 győzelem, 61 vereség). Mindeközben 229 gólt szereztek 170 német bajnoki mérkőzésen.

Tuchel azt is bizonyította az évek során, hogy nagyon jó érzékkel választ ki játékosokat a piacról – megszerezte Szalai Ádámot a Real Madridtól, kölcsönben megszerezte Lewis Holtbyt a Schalkétól, akik Schürrlével kiegészülve fantasztikus hármast alkottak a piros-fehéreknél. Ezen felül olyan további játékosokat fedezett fel, mint Nicolai Müller, Eric Maxim Chuopo-Moting, Yanus Malli, Julian Baumgartlinger, Loris Karius, Johennes Geis, vagy Shinji Okazaki.

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓ THOMAS TUCHELRŐL
Születési dátum: 1973. augusztus 29.
Születési hely: Németország
Kor: 42 év
Magasság: 192 cm
Nemzetiség: német
Szerepkör: vezetőedző
Győzelmi százalék 45,7% GY, 22% D, 32,3% V
Játékos ügynöke: Dr. Olaf Meinking
Csapat tagja:
2015.06.01. (5 hónapja)
Szerződés lejárta:
2018. június 30.