S04 – BVB | Dobj el mindent és nézd meg a DERBIT

Klubhovatartozástól függően lehet arról vitatkozni, hogy melyik a világ legnagyobb városi, vagy területi rangadója, de ez a vita értelmetlen és felesleges. DAS IST KRIEG IM RUHRGEBIET!

Ahogy a görög mitológiában Zeuszt tartják minden istenek apjának, úgy Németországban az a legenda járja, hogy a világ összes futball-rangadóját egy anya szülte. A gyermekek csákánycsattogás, bányaszmog és füsttenger közepette jöttek világra egy olyan vidéken, ahol csak bányák borítják a kopár horizont alatti mélységet, ahol a fény ritka vendég és ahol két tábor olyan szenvedélyesen utálja egymást, hogy azt már majdnem házasságnak is lehet nevezni.

Ha Dortmundban járunk futballmeccsen, ne lepődjünk meg, hogy az utcai árusok egyik legkelendőbb portékája egy-egy olyan relikvia, amelyen egy kupac szar díszeleg – lévén az ősi rivális Schalke neve kísértetiesen hasonlít a németben használatos ürülék (Scheiße) szóalakjára. Azon se csodálkozzunk, ha épp Gelsenkirchenben járunk, hogy úton-útfélen belebotlunk egy-egy Borussiát gyalázó transzparensbe, pólóba, vagy falfirkába.

Bár technikailag a derbi szó jelentését nem süthetjük rá a Borussia Dortmund és a Schalke 04 évszázados párharcára – hiszen ezt csak városon belüli rivalizálásokra vonatkoztathatjuk a szó szoros értelmében -, ugyanakkor Dortmundot és Gelsenkirchent mindössze 32 kilométer választja el egymástól – na meg az az átláthatatlan és határtalan unszimpátia, amit a csapatok szurkolói viseltetnek egymás iránt. Holott, gyökereik nagyon is közösek: mindkét klubot németországi lengyel bevándorlók alapították, rivalizálásuk kezdetéig egészen az 1925. évig kell visszamennünk a múltban.

Akkoriban a királykék gelsenkircheniek futballja etalonnak számított német földön, amolyan hőskori tiki-takának, a korabeli híradások csak úgy számoltak be a Schalke játékáról, mint lábról-lábra történő rövid passzok sorozata, ahol a labda egyszerűen csak vándorol a játékosról játékosra. A két csapat első összecsapását a Schalke nyerte 4-2-re, de csak szűk másfél évvel később találkoztak újra – akkor szintén a gelsenkircheniek diadalmaskodtak 2-0-ra. Az első komoly zakót néhány hónappal később öltötte magára a Borussia, amikor hazai pályán ütötte ki őket a Schalke 7-2-re, de aztán a Gauliga 1936-os létrejöttéig nem mérkőztek meg többször.

A harmincas-negyvens évek elsöprő Schalke-dominanciát hoztak, a Gauliga fennállása alatt tizenhatszor ütköztek meg a riválisok, amelyből tizennégy gelsenkircheni győzelem és egy döntetlen mellett csupán egyszer tudott nyerni a Dortmund. Ez persze aligha meglepő, hiszen a Schalke akkor a legjobb német csapatnak számított, 1933 és 1945 között hét bajnoki címet és egy kupagyőzelmet zsebeltek be. A dortmundiak átkát egy bizonyos August Lenz gólja törte meg 1943. novemberében, amikor a Borussia története során először tudta legyőzni legnagyobb terrorizálóját.

A második világháború a klubok rivalizálását is megszakította egy rövid időre, 1945 és 1947 között csak egy vesztfáliai tartományi bajnoki döntőt vívtak meg egymás ellen a felek, de az 1947 májusában lejátszott mérkőzés mégis vízválasztónak bizonyult, mert a Borussia Dortmund 3-2-es győzelme végleg véget vetett a Schalke egyeduralmának a régióban.

schalke v dortmund

A mai napig tartja magát a mondás, hogy mindkét városban bajnoki címmel ér fel a másik elleni diadal, és ha éppen nem egymást boldogítják a pályán, hát a lelátón tör ki hatalmas üdvrivalgás, ha a másik éppen gólt kap, vagy vereséget szenved. A Ruhr-vidéken azt vallják, hogy a Bundesligából való kiesésnél igenis létezik egy sokkal-sokkal rosszabb dolog: kikapni a gyűlölt riválistól.

A Revierderbyt – ahogy Németországban nevezik a Bergbaurevier, azaz bányászati terület szóból eredeztetve – évente legalább kétszer övezi óriási figyelem világszerte. A csapatok 152. alkalommal csapnak össze hivatalos tétmérkőzésen vasárnap délután Gelsenkirchenben, a tét most ráadásul a presztízsen túl is hatalmas: a Schalke az utóbbi tíz évben csak háromszor tudott a Borussia előtt végezni a tabellán, ám jelenleg a már biztosan bajnok Bayern München mögött a második pozíciót foglalják el és egy esetleges győzelemmel négy ponttal húzhatnának el a gyűlölt riválistól.

Legutóbbi bejegyzés

Legjobb játékosok

KAPUS

Név: Gregor Kobel

#2 a légi kihívásokban

ELŐRE

Név: Karim-David Adeyemi

Top 30 a Dribblings kategóriában

KÖZÉPÉNZŐ

Név: Jude Bellingham

#1 a Biztonsági indexben

VÉDŐ

Név: Nico Schlotterbeck

#3 a Tackles-ben

A sárga fal, Dortmund

fussballstadion